Alina Laptedulce din satul Șuri, raionul Drochia, și-a realizat un vis, a confecționat o ie. Alina recunoaște, că a dorit ca prima ie să o reprezinte nu doar ca personalitate, dar și din punct de vedere al zonei etnografice. Am încercat să aflăm de la tânăra și talentata meșteriță, de unde a pornit această ideie și cum i-a reușit. Vă prezentăm un material realizat de colegii noștri de la gliadrochiana.info.
– Doamna Alina, de unde a venit ideea de a confecționa o ie, manual?
– De fapt, toată aventura a pornit de la o secvență video la unul din posturile TV, unde dna Corduneanu, arhitecta și omul care a creat comunitatea „Semne cusute”, vorbea despre minunățiile realizate de aceste femei dibace. Nu mi-a venit să cred că în timpurile noastre se poate realiza manual așa ceva. De aceea, am căutat acest grup, am bătut și mi s-a deschis. Necătând la deschiderea și receptivitatea administratorilor, dar și a simplilor membri, am ezitat să întreb ceva, continuând în tăcere să studiez și să analizez postări, fișiere, comentarii, planșe, materiale, etc, visând în jur de vre-o trei ani, că poate cândva îmi va reuși și mie o astfel de performanță. De fiecare dată când se ivea o nouă realizare, trăiam concomitent două stări sufletești care jonglau cu starea mea de spirit: pe de o parte – dorința nestăvilită de a realiza cu succes o ie, a mea, pe care să o pot purta cu mândrie, iar pe de altă parte – o frică imensă, că nu voi putea să o fac, văzând atâta perfecțiune acolo.
Poate continuam să visez și astăzi, dacă sora mea, stabilită de mai mulți ani în Belgia, nu făcea posibilă conexiunea la încă un grup frumos de băștinașe din RM la „Șezătoare la Bruxelles” care m-a acceptat, iar fetele de acolo mi-au dat acel impuls de „a porni la drum” și cărora le sunt foarte recunoscătoare.
– Cât timp a fost necesar ca să finisați lucrarea?
– Am cusut timp de jumătate de an (doar serile), după finisarea activităților ce țin de casă și gospodarie.
– Ce material ați folosit?
– Am cusut pe pânză Iasomie 16 fire/cm cu mătase Lanna Gato, fir metallic, paiete. Ca tehnici am utilizat butuci, șinătău, lănțișor. Nu am respectat în totalitate planșa, înțelegând că nu e grav, oferindu-se posibilități de manevră atât din punct de vedere al elementelor, cât și coloristic.
– De unde ați procurat tot necesarul?
– Pânza, firul metalic și paietele au fost procurate din România, iar firul de mătase a fost procurat din Polonia. Aici, iarăși, fetele de la Șezătoarea de la Bruxelles, m-au ajutat cu procurarea materialelor.
– Schița e facută de DVS, sau ați procurat-o?
– Modelul pe care l-am cusut este de „Basarabia”, realizat după planșa nr.13 de pe blogul semne-cusute. Pe această cale, țin să mulțumesc d-nei Corduneanu, întrucât, în virtutea activității d-ei avem acces gratuit la diverse planșe cu modele.
– Este unica ie sau ați mai confecționat și alte modele pentru alte persoane?
– Aceasta nu este unica ie cusută. Am mai brodat o ie pentru nepoțică. Este o ie din zona Baragan. A fost brodată pe in foarte fin cu mătase Ardoare. La ea am muncit timp de 5 luni de zile. Recent lucrez la o ie de Banat pentru fiica mea.
– Lucru manul este foarte înalt apreciat, cam care ar fi costul lucrării DVS?
– Știam că lucrul manual este prețuit, dar ca să-mi dau seama de valoarea acestuia a trebuit să apelez la comunitatea „Semne cusute” de unde prin analogie cu alte ii postate acolo, mi-am dat seama că ia pe care am realizat-o costă în jur de 20000 lei.
– După ce ați prezentat ia celor apropiați, a solicitat cineva să-i confecționați o ie?
– Desigur, după ce au admirat ia, mai multe rude, prieteni, dar și colegi și-au manifestat dorința de a avea o ie autentică. Unii s-au decis să-și procure deja materialele și să înceapă a coase. Sunt mereu dispusă să ajut, să explic și să ghidez pe întreg procesul de creare a cămășilor tradiționale.
– Nu v-ați gândit să faceți o afacere din acest hobby?
– Ba da, m-am gândit, dar la moment încă nu sunt pregătită să mă despart de proiectele pe care le realizez și în care depun atât de mult suflet.
– Vă mulțumim mult pentru sinceritate.
Pentru conformitate Anastasia OLARU