O nouă ipoteză privind cauza pătării frunzelor și a fructelor
Mult timp s-a considerat că pătarea frunzelor și a merelor de soiul Golden Delicious este cauzată de ciuperca Alternaria. Cu toate acestea, există mai multe indicii care sugerează că o ciupercă nu poate fi cauza acestor pătări.
Savanții de la centrul de cercetare Laimburg din Tirolul de Sud (Italia) consideră că Alternaria nu este cauza principală, dar cu siguranță poate agrava problema. Potrivit acestora, există multe necoincidențe în teoria conform căreia Alternaria este cauza pătării frunzelor și a fructelor. Experiențele arată că atât aplicarea fungicidelor, cât și a fertilizanților foliari reduc apariția petelor pe frunze și fructe. Este alogic și inexplicabil faptul că fertilizanții pot controla ciuperca Alternaria.
Analizele foliare au arătat că frunzele pătate au aproape întotdeauna un nivel scăzut de sulf, magneziu și, în special, mangan. Este oare pătarea cauzată de lipsa unuia dintre acești nutrienți? Nici acest lucru nu poate fi corect, pentru că, în acest caz, aplicarea fungicidelor nu ar putea reduce daunele simptomelor.
Ipoteza
În baza observațiilor, cercetătorii au ajuns la ideea că ciuperca Alternaria ar putea să nu fie cauza pătării frunzelor, ci să folosească petele deja prezente pentru a se stabili și a se înmulți. Pentru a afla acest lucru, prin metoda de aplicare a unui erbicid, a fost efectuată pătarea artificială a frunzelor. Ulterior, în laborator, au fost examinate atât frunzele pătate artificial, cât și frunzele pătate în mod natural, la prezența sporilor. Rezultatul a fost unul remarcabil: pe frunzele pătate artificial au fost depistați de 14 ori mai mulți spori de Alternaria decât pe frunzele pătate natural.
În baza acestor informații, cercetătorii au formulat o nouă ipoteză. În primul rând, anumiți factori de mediu (parțial necunoscuți) duc la o scădere a nivelului de sulf, magneziu și mangan din frunze, fiind însoțită de apariția simptomelor de pătare e frunzelor. Ulterior, ciuperca Alternaria colonizează aceste pete pe frunze și le extinde. Acest lucru se întâmplă, probabil, cu ajutorul substanțelor toxice produse de ciupercă. Această cooperare strânsă între componenta fiziologică (petele pe frunze) și ciupercă explică de ce atât fertilizanții foliari, cât și fungicidele pot reduce pătarea frunzelor.
Fructele
Pe lângă pătarea frunzelor, există și pătarea fructelor. Cea din urmă se dezvoltă întotdeauna mai târziu decât pătarea frunzelor. Potrivit cercetătorilor, există o legătură între pătarea frunzelor și a fructelor. În august-septembrie, ciuperca Alternaria, prezentă pe petele de pe frunze, produce mulți spori. Aceștia pot pătrunde în fruct prin lenticele și se pot reproduce, după care se dezvoltă pe frunze. Influența fertilizanților foliari este explicabilă prin faptul că aceaștia reduc numărul de pete pe frunze și, prin urmare, habitatul ciupercii Alternaria. Influența fungicidelor constă în faptul că acestea combat ciuperca și reduc numărul de spori prezenți.
Informații
Soiuri
În trecut, pătarea frunzelor și fructelor, precum și căderea frunzelor erau pe larg întâlnite la soiul de mere Golden Delicious. Cu toate acestea, în Tirolul de Sud, fenomenul apare și la soiurile Cripps Pink și Gala.
Laimburg
Cercetarea a fost realizată de o echipă de savanți de la centrul de cercetare Laimburg. Rezultatele acesteia au fost publicate într-un articol în revista Obstbau Weinbau.