Agricultorii față-n față cu Prim-ministrul
Mai mulți agenți economici și agricultori din raionul Fălești și-au spus păsul prim-ministrului R. Moldova, Dorin Recean, aflat într-o vizită de lucru în nordul țării. În contextul secetei din anul precedent, dar și a efectelor negative ale războiului din Ucraina asupra sectorului agricol din țară, fermierii i-au solicitat amânarea plăților față de creditori și acordarea unor facilități fiscale, relatează NordNews.
Grigore Lîsîi, agricultor: „Întrebările care au fost puse față de prim-ministru au fost legate de subvenționare, deoarece nici la momentul de față nu suntem subvenționați de către AIPA. Se începe un nou an agricol, mulți agenți economici nu dispun de finanțe deoarece anul 2022 a fost unul foarte greu.”
Dionis Ghemu, agricultor: „Principalele probleme cu care se confruntă agricultorii la ziua de astăzi sunt prețurile ridicate. Nu putem exporta producția peste hotare. Băncile nu ne pot credita din cauza că avem multe datorii la ei. Aș vrea poate mai curând să ne ofere subvențiile pentru a începe anul agricol, să putem să facem ceva, nu ne putem mișca din loc.”
Grigore Lîsîi practică agricultura de zeci de ani. Din cauza majorării prețurilor la fertilizanți, combustibil și energie electrică, dar și incapacitatea de plată a creditelor, acesta riscă să falimenteze.
Grigore Lîsîi, agricultor: „Am avut luate credite investiționale unde am procurat combină, dar și altă tehnică. Am avut credite pentru a putea activa în anul 2022. La sfârșitul anului când a venit timpul rambursării creditelor n-am avut de unde și am intrat în alt credit, și tot așa s-a primit, unul luăm, altul închidem.”
Agricultorii vor ca noul cabinet de Miniștri să protejeze activitatea de producere a semințelor autohtone și să acorde mai multe atenție zootehniei.
Sergiu Roșca, agent economic: „Producerea semințelor de porumb, la noi în Republica Moldova, acest segment a fost puțin uitat de către autorități, dând frâu liber importurilor care au preluat toată piața. Ce ține de instituțiile care făceau parte din segmentul dat, în afară de fabricile cum suntem noi, erau instituțiile de stat care au rămas puține la moment.”
Vasile Cireș, agent economic: „Statul trebuie să ofere subvenții la litru de lapte vândut la fabricile de procesare care produc producție autohtonă și o pun în fața cumpărătorului moldovean.”
Fermierii salută decizia premierului de a merge în teritoriu pentru a discuta cu ei despre problemele cu care se confruntă.
Grigore Lîsîi, agricultor: „Este pentru prima dată de când activez în agricultură, când prim-ministrul și-a început activitatea întâlnindu-se cu agricultorii.”
Vasile Cireș, agent economic: „Aș menționa, nu pentru laudă, dar acesta e primul prim-ministru care s-a coborât în sală și a dialogat cu agricultorii.”
Potrivit premierului, volumul investițiilor făcute în sectorul agrar vor crește în noul an, iar în acest sens, Guvernul va căuta soluții pentru suplimentarea Fondului de subvenționare în agricultură cu circa 600 milioane de lei.
Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova: „I-am informat că vom analiza posibilitatea de a crește Fondul de subvenționare cu încă 600 de milioane de lei la următoarea rectificare bugetară. La agricultori s-a invocat problema cu capacitățile de irigare. Guvernul va veni în acest an cu trei proiecte majore de peste 50 milioane de euro unde trei regiuni mari ale R. Moldova vor fi beneficia de capacități suplimentare de irigare.”
La eveniment au participate peste 80 de fermieri și reprezentanți ai mediului de afaceri din domeniul agriculturii.