În ianuarie, rata anuală a inflației a ajuns la 27,3 la sută, cu 7,3 puncte procentuale mai puțin decât acum trei luni, când inflația anuală a urcat până la 34,6 la sută, relatează Veaceslav Ioniță, expert în politici economice.
Primele șase luni din 2022, au avut cea mai mare contribuție la creșterea prețurilor, iar acum vor avea cea mai mare contribuție la temperarea inflației.
Reducerea inflației a făcut posibilă ca Banca Națională a Moldovei să înceapă relaxarea politici monetare, cea ce duce la ieftinirea creditelor. Principalul beneficiar este Guvernul, care în prezent deja se poate împrumuta mult mai ieftin decât anul trecut.
Totodată, ieftinirea creditelor va încuraja creșterea împrumuturilor din partea populației, în special a celor de consum și ipotecare.
Împrumuturile ipotecare în 2022, au înregistrat o încetinire puternică, iar reducerea creditelor de consum împreună cu scăderea puterii reale de cumpărare a populației a determinat încasări mai slabe în bugetul public.
Astfel, ieftinirea creditelor poate servi drept imbold și pentru agenții economici să relanseze proiectele investiționale, care au fost diminuate puternic în 2022.
Expertul economic afirmă că apogeul crizei a fost depășit, iar schimbările pozitive vor fi resimțite cel mai bine în a doua jumătate a anului.