Familia ce a transformat Furceniul în capitala agriculturii ecologice
Gașper fiul lui Mihai Gașper – unul dintre cei mai iscusiți agricultori din Moldova. Plantația familiei lor se află în satul Furceni și are o suprafață de 400 de hectare. Fiind mecanizator, Mihai Gașper a văzut cum se crește producția otrăvită, de aceea, se simțea dator să însănătoșească pământul pentru urmașii lui, mai ales că are 10 nepoți. Așa a început să producă organic, apropo el este unul dintre primii agricultori de la noi certificați ecologic, scrie klumea.md.
În aprilie 2021, Mihai Gașper s-a stins din viață, însă a lăsat în urma lui 101 de hectare de plantație ecologică: grâu, mazăre, muștar, spelta, soia, floarea soarelui și legume sănătoase.
Acum, Dan este cel care are grijă de plantația tatălui. Noi l-am prins atunci când cultiva muștarul. De la el am aflat că anume muștarul este cel mai bun antibiotic natural pentru pământ. Datorită lui, solul își revine mai rapid și devine mai sănătos.
Nu-i ușor să preiei frâiele unei astfel de plantații, nici să faci agricultură ecologică. Dan ne-a mărturisit că cu fiecare an se simt tot mai descurajat, pentru că munca lui nu este apreciată așa cum ar trebui să fie.
De exemplu: anul trecut, un agricultor care a folosit chimie, a strâns 3,8 tone de semințe de pe un hectar de floarea soarelui. Pe când cel care a făcut agricultură eco, a adunat doar 2 tone de pe aceeași suprafață.
Anul trecut, prețul porumbului convențional a fost același ca și cel ecologic – de 11, 60 de bănuți.
˝ Eu cred că fiecare om care face agricultură merită o medalie pentru munca lui. Pentru el contează sănătatea clienților mai mult decât profitul pe care îl are. Sincer, nu știu cât ne va ține acest entuziasm˝
Tot Dan ne-a spus că agricultura nu înseamnă doar munca cu sapa pe deal. Agricultorul are în dotare tractoare și mecanisme speciale care îl ajută să prelucreze pământul la timp. Totuși, lipsa brațelor de muncă continuă să rămână o problemă arzătoare.
În ciuda greutăților pe care le întâmpină, Dan este hotărât să continue dinastia agricultorilor care produc ecologic. Pentru că asta înseamnă dragostea față de pământ – când nu-l otrăvești.