Pensionarii care trăiesc sub limita sărăciei scot pe tarabe tot ce nu le mai foloseşte. Îmbrăcăminte, încălțăminte, elemente de uz casnic, dar și lucruri trimise pentru ei de copii din străinătate. Nu au însă altă soluţie, mai ales, iarna, când povara facturilor devine tot mai grea. În fiecare zi, femeile își scot la piață tot de ce se pot lipsi, în speranţa că vor putea aduna măcar câţiva bani pentru mâncare, relatează Studio-L.
Sărăcia îi obligă pe tot mai mulţi vârstinci să-şi vândă chiar şi puţinele lucruri personale din casă, unele cu o încărcătură emoţională deosebită. În fiecare iarnă, oamenii își scot amintirile la vânzare.
Îşi întind lucrurile vechi pe jos, pe nişte bucăţi de carton, şi aşteaptă cumpărătorii. Haine, încălțăminte nou nouță şi bijuterii. Cândva, toarte erau cosiderate un lux, acum nişte simple obiecte, vechituri.
La câţiva metri distanţă, gârbovită şi îngândurată, stă o altă femeie. Spune că îi este ruşine de timpurile care a ajuns să le trăiască. A muncit toată viaţa, iar acum e nevoită să-şi vândă lucrurile pentru a putea supravieţui.
Într-un alt capăt al pieţei, o femeie şi un bărbat, ambii trecuţi de a doua tinereţe, îşi aşezau lucrurile. Au doi copii, care au plecat în lumea mare. Pensiile nu le ajung nici măcar pentru facturi. Unii cumpărători recunosc că vin aici mai mult pentru… amintiri.
Pieţele de vechituri sunt foarte cunoscute în Uniunea Europeană. Ele sunt vizitate de regulă de iubitorii de anticariat sau cei cu bugete modeste. În Republica Moldova însă, din cauza sărăciei, în mare parte, piaţa de vechituri are cu totul o altă însemnătate.
Zilnic, la piaţa de vechituri de lângă Gara Feroviară din Capitală, vin să-şi vândă lucrurile până la 50 de pensionari.