Colinde vechi, transmise din neam în neam și culese de la bătrâni au răsunat la Festivalul Colindelor, care se desfășoară tradițional, în cea de-a treia zi de Crăciun, în unul din satele raionului Glodeni. Gazda acestei ediții a fost satul Cobani, acolo unde au venit 17 colective artistice. Cei peste 200 de participanți, din raion și din municipiul Bălți, au vestit Nașterea Mântuitorului și au urat sănătate, pace și belșug, relatează Nord News.
Este deja o tradiție în raionul Glodeni ca Festivalul „Hristos se naște, slăviți-l” să-și schimbe gazda de la an la an. Potrivit organizatorilor, în așa fel, se promovează obiceiul colindatului de Crăciun. Și participanții la festival cred că tradițiile trebuie păstrate și transmise generațiilor tinere. Aceștia s-au ales cu premii bănești și cadouri.
„Cultura noastră este una dintre cele mai frumoase și eu cred că ea trebuie păstrată și tradițiile, în primul rând, trebuie valorificate în modul în care le-au păstrat strămoșii noștri.”
„În copilărie, părinții ne învățau colinde. Aceasta pe care am cântat-o, este colindul satului nostru. Fiecare copil pe 7 ianuarie a mers din casă în casă cu acest colind, felicitându-i pe toți”, au spus participanții.
Președintele raionului Glodeni salută inițiativa și spune că, în măsura posibilităților, autoritățile locale oferă sprijin organizatorilor.
Ion Cojocari, președintele raionului Glodeni: „Ei vin să ne colinde și să-l slăvească pe Iisus Hristos, să slăvească Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos și să promovăm acele obiceiuri și tradiții, pe care ni le-au lăsat strămoșii noștri. Este un eveniment foarte important pentru activitățile cultural-artistice din raionul Glodeni, devenind deja o tradiție.”
Festivalul „Hristos se naște, slăviți-l”, a ajuns la cea de-a opta ediție. Pentru organizarea evenimentului, din bugetul raional au fost alocați aproape 15 mii de lei, iar cu o sumă similară au contribuit și primăriile din satele participante la festival.