Nucicultorii sunt în căutarea piețelor de desfacere
Anul curent a fost marcat de mai mulți factori. Este vorba de secetă, creșterea prețurilor la carburanți și criza generată de războiul din Ucraina, ceea ce a dus la reducerea consumului. În consecință și prețurile s-au dus în jos la producția nuciferă. Despre aceasta a declarat președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Oleg Tîrsînă, scrie agroexpert.md.
Potrivit lui, cel mai important aspect ține de stabilitatea pieței de vânzare. În februarie anul viitor nucicultorii din Moldova vor participa la o expoziție din Germania.
„Va fi prima participare sub egida unui singur brand. Astfel, noi vrem să fim mai aproape de consumatorii și cumpărătorii de nuci din Uniunea Europeană, Vrem să le prezentăm calitățile gustative vizuale, să încercăm să stabilim noi legători dintre producători și importatori. În felul acesta vrem să ne asigurăm că avem piețe unde putem vinde producția de nuci. Vom lucra la tot ce ține de cooperare, în condițiile în care anterior miezul de nucă era livrat procesatorilor și aceștia îl exportau. Anul viitor vom canaliza producția direct de la procesatori la importatori. Asta în condițiile în care 60-70 la sută din producătorii de nuci deja au capacitatea de sortare și ambalare în saci. Noi suntem pregătiți de a livra direct marfa către importatori. A mai rămas aspectul de a stabili contacte directe cu importatorii. Pe timp de iarnă de acest lucru vrem să ne ocupăm”, a punctat Oleg Tîrsînă.
Referindu-se la prognozele pentru anul 2023, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere a spus că în fiecare an producția este în creștere.
„Estimăm o majorare de 10-15% a producției. Prețurile anul viitor vor fi în mare parte stabile – 2-3 euro per kg, în funcție de calitate și calibru. Or, la nuca în coajă volatilitatea prețurilor este mult mai mică.”, a punctat specialistul.