Turismul în Moldova, în dezvoltare / VIDEO

Să faci afaceri în Moldova este uneori dificil, mai ales atunci când deții unica păstrăvărie amplasată în punctul extrem de nord a țării. Povestea urma să fie una frumoasă, doar că criza economică și energetică a cam dat planurile peste cap. Pensiunea lui Dumitru Bîrlădean din satul Naslavcea, raionul Ocnița a atras mii de clienți dornici de a se odihni în sânul naturii. Totuși, în acest an, afacerea sa a avut mai mult de pierdut, decât de câștigat, relatează nordnews.md

Dumitru Bîrlădean, administrator ,,Păstrăvăria Naslavcea”: ,,Noi am început această afacere ca în povestea ,,Ciorba din topor”. S-a început cu un iaz, apoi cu al doilea, apoi un bazin, apoi al treilea. Am crescut o cantitate de pește. Ne-am gândit ce să facem cu el. Este entuziasm și energie personală.”

Dacă Guvernul oferă compensații pentru consumatorii casnici, atunci agenții economici sunt nevoiți să se descurce cum pot. Dumitru și-a instalat mai multe panouri fotovoltaice, doar că acestea nu sunt suficiente.

Dumitru Bîrlădean, administrator ,,Păstrăvăria Naslavcea”: ,,Ultima factură a fost aproape de 58 de mii de lei, deși anul trecut a fost de 21 de mii.  Asta pe noi ne-a pus la încercare, să lărgim parcul nostru fotovoltaic pentru consumul intern, dar asta necesită timp și resurse financiare. Suntem nevoiți uneori să oprim lucrul, să trimitem oamenii acasă, să așteptăm când oamenii vor primi salarii.”

Cine a vizitat măcar odată păstrăvăria din Naslavcea, știe că ultimii trei kilometri sunt o pantă abruptă, pe un drum de țară, care trece printr-o carieră de piatră. În acest an, Dumitru a reușit să repare o parte a drumului pentru ca turiștii să ajungă mai ușor la pensiune.

Dumitru Bîrlădean, administrator ,,Păstrăvăria Naslavcea”: ,,În acest an au fost mai puțin turiști ca anul trecut. E legat de creșterea prețurilor la carburanți. Să vii de la Chișinău până la noi, costă. Oamenii mai mult au început să economisească mai mulți bani pentru consum propriu, pentru achitarea facturilor și a produselor alimentare.”

Departe de aglomerația de oraș, situată pe dealuri pitorești, pensiunea din Naslavcea este locul perfect pentru odihnă împreună cu familia sau prietenii. Odăile sunt amenajate în stil tradițional moldovenesc și ucrainean și nu poartă numere, ci nume: la mama, la tata, la bunica sau bunelul. Iar bucătăria de aici este una deosebită, specialitatea casei fiind peștele de munte.

Dumitru Bîrlădean, administrator ,,Păstrăvăria Naslavcea”: ,,Noi creștem peștele cu nutrețuri 100% naturale, pe care le importăm din Olanda. Apa pe care o folosim este curățită în mod natural, cu bacterii speciale. Totul se face în mod natural.”

Grație fondurilor europene, afacerea lui Dumitru Bârlădeanu a reușit să se dezvolte și să reziste în vreme de criză.

Dumitru Bîrlădean, administrator ,,Păstrăvăria Naslavcea”: ,,Un suport considerabil a fost oferit pentru procurarea utilajului din bucătărie.  Am cumpărat un cuptor pe aburi, am avut un grant pentru amenajarea locului pentru camping.  A avut un grant pentru panouri solare. Asta a fost unul dintre primele proiecte de panouri fotovoltaice. E   un suport mare pe care îl simțim acum, când electricitatea costă aproape 6 lei.”

Dacă vara, oamenii se bucură de verdeață și bazin, iarna – sauna și ceaunul cu apă caldă și uleiuri esențiale sunt cele mai solicitate.

,,E bun, aș spune că e încă prea bun. Trebuie de venit mai des. E foarte bine, e prea bine. Atmosfera, păstrăvul, natura, aer liber. Este saună, apă rece, apă caldă. Contrastul acesta e foarte bun. ”

,,–Milana, ție îți place? –Da, foarte mult. –Mi-a plăcut din multe puncte de vedere. Sauna, localul. Faptul că vii, e frumos împrejur, natura, pomii, dă o plăcere de viață. Eu prima dată văd la noi în Moldova așa ceva, pește din ăsta-păstrăv. E o plăcere. ”

,,Foarte bine. Nu am venit de multe ori. De fiecare dată sunt impresionată. Copiii aici își formează imunitate.”

,,Am venit la saună împreuna cu familia”, au spus vizitatorii agropensiunii.

Deși nu îi este ușor, nu renunță la vise. La anul, antreprenorul vrea să-și extindă afacerea.

,,Noi planificăm pentru luna mai să deschidem bucătărie fast-food. Aici vom pregăti burgeri, tot din produsele pe care le avem, dar și alte bucate ce țin de fast food. Vom amenaja o terasă cu câteva măsuțe. Vom deschide iazul pentru pescuit, care acum este în construcții”, a conchis Dumitru Bîrlădean.

Ferma de la Naslavcea a fost deschisă acum șase ani. Păstrăvăria produce anual de la 10 până la 15 tone de pește.