Antreprenorii de la nord vor putea soluționa conflictele prin mediere

Primul Centru Regional de Mediere din nordul Moldovei a fost deschis la Bălți. Aici, antreprenorii vor putea beneficia de servicii de calitate fără a fi nevoiți să se deplaseze la Chișinău. Scopul principal este soluționarea conflictelor într-o manieră amiabilă până ca părțile să ajungă în instanța de judecată, relatează nordnews.md.

Mihail Bîlba, vice-președinte al Camerei de Comerț și Industrie: „O să avem aici un centru funcțional, așa ca agenții economici să nu să se deplaseze la Chișinău, dar să fim cât mai aproape și vom deservi nu numai mun. Bălți, dar și regiunile din apropiere, cum ar fi și Edineț, Soroca și Fălești”.

Inaugurarea Centrului a fost posibilă grație suportului financiar oferit de USAID, dar și a Organizației Internaționale pentru Dezvoltarea Dreptului și a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Erin Epstein Doss, director adjunct al Biroului USAID Moldova: „Suportul USAID în acest proiect, nu neapărat doar la deschiderea Centrului din Bălți, dar pentru toată faza a IV-a a proiectului este de 1,5 milioane de dolari, iar scopul proiectului este de a îmbunătăți mediul de afaceri prin promovarea căilor alternative de soluționare a disputelor, medierea și arbitrajul”.

Specialiștii susțin că noul sediu corespunde tuturor standardelor internaționale în domeniu, iar instituția este gata să ofere servicii de cea mai înaltă calitate.

Galina Codița, director, Centrul de Mediere Bălți și CCI Bălți: „În primul rând vreau să-mi exprim bucuria și sentimentul de mândrie că anume primul Centru Regional a fost inaugurat astăzi la noi la Bălți. Centrul Regional de Mediere Bălți, va presta servicii de mediere va promova medierea comercială și desigur va oferi aceste servicii mai restrâns, în termeni mai restrânși, costurile vor fi mai mici și într-o manieră prietenoasă mediului de afaceri”.

Cei care vor apela la centru  vor putea să evite procesele de judecată și taxele mari.

Dumitru Lefter, directorul Centrului de Mediere al CCI: „Avem deja date statistice care spun că o dată ce agentul economic sau persoana fizică a apelat la un mediator din cadrul Centrului de Mediere, acesta recomandă în primul rând Centrul de Mediere, ceea ce înseamnă că ne facem treaba foarte bine și ulterior, dacă mai apar careva divergențe, apelează din nou”.

Natalia Paciurca, mediator: „Medierea are o mulțumite de avantaje comparativ cu soluționarea conflictelor prin intermediul proceselor de judecată. Unul din avantajate este flexibilitatea: dacă  procesele în instanța de judecată au un termen rezonabil de aproximativ de trei ani de zile sau mai mult, medierea durează cel mult trei luni de zile și uneori poate dura chiar și o zi-două”.

Deschiderea Centrului Regional de Mediere Bălți face parte din proiectul „Moldova: Mediere Comercială și Arbitraj (Faza a IV-a) ”, care are drept scop îmbunătățirea climatului investițional în Moldova prin facilitarea utilizării serviciilor de mediere comerciale și arbitraj la scară națională.