Moldova înregistrează o risipă alimentară de peste 15 miliarde de lei anual. Potrivit expertului economic, Veaceslav Ioniță, 20% din produsele alimentare procurate de moldoveni ajung la coșul de gunoi, iar cea mai mare risipă de alimente are loc în mediul urban.
În continuare, expertul susține că cetățenii Moldovei cheltuiesc în jur de 45 de miliarde de lei pentru produse alimentare, iar circa opt miliarde lei cheltuiți pentru produsele alimentare vor fi aruncați în acest an de către fiecare dintre cetățeni drept în lada cu gunoi.
În sate o parte din produse merg pentru hrana animalelor, mai spune expertul care accentuează că în orașe totul merge la gunoi. Iar în orașe, risipa este de circa două ori mai mare decât la sate.
Însă această risipă, conform datelor Curții de Conturi este doar jumătate din întreaga risipă. Astfel, Ioniță dezvăluie că altă jumătate se pierde până ajunge la cumpărător – pe câmpuri, în timpul transportării, distribuției, păstrării și în final în rețele de magazine.
Cumulativ, suma totală a risipei în acest an se ridică la 15,3 miliarde lei în creștere cu 1,6 miliarde lei față de anul trecut.
De asemenea, mai spune expertul, dacă am fi mai eficienți în cheltuielile pentru alimente și nu am risipi atât de mult, atunci banii economisiți ar fi suficienți pentru plata tuturor facturilor.
În acest sens, prima bancă de Alimente din Moldova îndeamnă cetățenii să participe la un maraton cu sloganul „Stop Risipa Alimentară”, care va începe pe 24 decembrie curent și se va încheia pe doi ianuarie 2023.