Târgul Național „Covorul dorului”, ediția a IX-a va fi organizat sâmbătă, 17 decembrie la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.
Potrivit organizatorilor, acesta este dedicat uneia dintre cele mai importante creații a artei populare – Covorul, în contextul înscrierii la 1 decembrie 2016 a „Tehnicilor tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova” în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.
Covoarele din spațiul nostru cultural au un specific ornamental și cromatic inconfundabil, încadrându-se în decorul interior într-un mod propriu poporului nostru.
Târgul Național al Covorului are scopul de a readuce în atenția cetățenilor covoare și scoarțe vechi – un tezaur deosebit de valoros ce se păstrează în colecțiile muzeelor din Republica Moldova.
Preocuparea pentru acest meșteșug artistic este dublată de efortul etnografilor, muzeografilor de a prezenta publicului varietatea covoarelor și stilul propriu inconfundabil al acestor țesături.
Astfel, în cadrul evenimentului va avea loc vernisajul Expoziției „Salvgardarea scoarțelor valoroase: restaurare și replicare”, organizată de Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.
Expoziția conține o serie de covoare vechi din colecția Muzeului, restaurate în ultimii ani, precum și replicile confecționate în cadrul Complexului de Meșteșuguri „Arta Rustică” din satul Clișova Nouă, raionul Orhei.
La Târg vor participa meșteri populari care creează obiecte meșteșugărești de diferite genuri.