Prețul rapiței sub așteptările fermierilor
Prețurile rapiței au scăzut cu aproximativ 10 euro, până la 556 euro pe tonă, după ce vineri scăzuseră deja cu 6 euro. Acestea sunt cele mai mici prețuri la rapiță din august 2021 iar declanșatorul micșorării actuale a prețurilor este scăderea prețurilor la uleiul de palmier și scăderea prețurilor la soia. Dar importurile mari și foarte ieftine de rapiță din Ucraina exercită și o presiune mare asupra prețurilor de rapiță de pe piața internă. Scăderea bruscă a uleiului de palmier și a uleiului de soia a dus, de asemenea, în jos prețurile la rapiță și la toate celelalte semințe oleaginoase . Contractul din decembrie pentru uleiul de palmier a scăzut în tranzacțiile în curs de desfășurare la bursa de valori din Malaezia cu aproape 60 dolari pe tonă, până la 833 dolari pe tonă, conform portalului Agrarheute, scrie agrointel.ro.
De asemenea, soia a scăzut luni pentru a doua zi consecutiv, scăzând cu mult sub nivelul maxim de săptămâna trecută de trei luni. În cazul boabelor de soia, comercianții se tem că noi cazuri de COVID-19 în China ar reduce acum cererea mai mult.
În același timp, ploile din Argentina au atenuat îngrijorările cu privire la o nouă secetă în țară, au spus analiștii. O parte a zonei agricole afectate de secetă din Argentina a suferit ploi abundente în weekend, iar prognozele pentru Brazilia indică, de asemenea, ploi abundente în săptămâna viitoare.
La mijlocul săptămânii trecute, prețurile la soia și la semințe oleaginoase au crescut inițial în speranța că Beijingul își va ușura politicile dure privind COVID-19. Cu toate acestea, speranța s-a răcit din nou pe măsură ce China s-a confruntat cu o creștere reînnoită a infecțiilor.
Pe Bursa Română de Mărfuri cele mai recente cotații sunt pentru săptămâna 1-7 decembrie. La acea dată, prețurile medii pentru rapiță se prezentau astfel:
Vest: 2.827 lei tona (în scădere cu 2.72 la sută comparativ cu perioada 24 – 30 noiembrie);
Sud: 3.000 lei toana (variație de 6.99 la sută comparativ cu săptămâna precedentă).
Importurile extinse de rapiță în UE pun, de asemenea, presiune asupra prețurilor
Între 1 iulie și 4 decembrie, țările UE au importat aproximativ 3,1 milioane de tone de rapiță din țări terțe. Aceasta este o creștere de 900.000 de tone sau mai mult de 40% față de anul precedent. Cel mai mare furnizor este Ucraina cu 2,1 milioane de tone sau 68% din volumul livrărilor. Până în prezent, 373.000 de tone au ajuns în Germania, 400.000 de tone în Franța și 592.000 de tone în Polonia.
Prețurile fob (Free on Board — liber la bord) pentru rapița importată în Ucraina sunt de 535 dolari pe tonă, în același timp, rapița costă aproximativ 600 dolari pe tonă în porturile de export franceze și cel puțin 684 dolari pe tonă în Canada.
Se așteaptă o recoltă uriașă de soia în Brazilia
Vinerea trecută, în raportul său despre semințe oleaginoase, Departamentul Agriculturii al SUA (USDA) și-a crescut ușor previziunile privind sfârșitul stocurilor de soia la nivel mondial, reducând în același timp cererea de biocombustibili din SUA din cauza noilor cerințe de reglementare, determinând o scădere bruscă a prețurilor uleiului de soia.
Departamentul Agriculturii al SUA a mai spus în raportul său că acum se așteaptă ca producția globală de soia să ajungă la 391 de milioane de tone, în creștere față de prognoza anterioară de 390,5 milioane de tone.
Semănatul culturii de soia din Brazilia 2022/23 a avut loc pe 95 la sută din suprafața estimată, a anunțat luni compania de consultanță agricolă AgRural. USDA estimase noua recoltă din Brazilia la 152 milioane de tone în raportul său, comparativ cu 127 milioane de tone anul trecut.
Agenția agricolă de stat din Brazilia, Conab, se așteaptă ca producția de soia din Brazilia să ajungă la 153,5 milioane de tone. USDA estimează exporturile de soia din Brazilia la 89,5 milioane de tone, comparativ cu 79,1 milioane anul trecut.
Pentru Argentina, USDA se așteaptă ca noua recoltă să fie de 49,50 milioane de tone, comparativ cu 43,90 milioane de tone anul trecut. USDA se așteaptă ca importurile de soia din China pentru noul sezon să fie de 98 de milioane de tone, comparativ cu 91,6 milioane de tone din sezonul trecut. Cu toate acestea, importurile Chinei vor depinde în mare măsură de modul în care piața porcilor din China se dezvoltă în continuare.