Salariile cresc cu 1300 de lei, iar pensiile vor fi indexate cu 14,1%

Veste bună pentru bugetari. Începând cu luna ianuarie, 2023 statul le va majora salariile cu 1300 de lei. Despre aceasta a declarat Ministrul Finanțelor, Dumitru Budiannschi, în cadrul unei emisiuni de la Realitatea Live.

Dumitru Budianschi, ministrul Finanțelor: „Am venit cu o creștere a fondului de salarizare cu 3,7 miliarde de lei și de asemenea avem și o rezervă, un fond de implementare a politicilor salariale de 770. Acest fond este necesar pentru a acoperi acele politici care nu pot fi la momentul dat direct pe liniile bugetare. Asta înseamnă că prin politica salarială pentru anul viitor s-a decis să se meargă pe o majorare a tuturor salariilor cu aceeași sumă fixă, cu 1300 de lei”.

Potrivit șefului de la Finanțe, majorarea îi avantajează în special pe salariații cu lefuri foarte mici.

Dumitru Budianschi, ministrul Finanțelor: „S-a venit cu această soluție de a acorda această creștere tuturor în aceeași sumă fixă. Asta înseamnă că ceai care au un salariu de 5000 de lei, vor avea 6300 de lei, asta înseamnă o creștere cu 20 la sută. Cei care au un salariu peste 10.000 de lei, vor avea o creștere salarială de 10-13 la sută. Nu am distorsionat ierarhia posturilor, nu se vine cu o plată salarială pentru persoanele mai puțin calificate peste cele care sunt mai calificate. Dar, în același timp s-a încercat să creștem la maxim posibil salariile mici.”

Din luna aprilie a anului 2023, urmează și o indexare a pensiilor de 14,1 la sută.

Potrivit legislației actuale, indexarea pensiilor pentru anul viitor ar trebui să aibă loc la valoarea inflației înregistrată la finalul anului 2022, adică – cel puțin 30%.

Totuși, ministrul Finanțelor spune că nu există fonduri suficiente decât pentru o indexare cu 14,1%.

Dumitru Budianschi, ministrul Finanțelor: Noi vom veni cu o indexare de 14,1la sută. Ulterior, pe parcursul anului, în funcție de evoluția veniturilor, probabil, vom reveni la acest subiect. Dar trebuie să ținem cont de faptul că indexarea din 2022 și plățile unice oferite au asigurat valoarea pensiilor, nu excelent, dar aproape de pierderile cauzate de inflație. E vorba în special de categoria pensiilor mici, pentru că pensionarii cu pensii mai mari au avut și pierderi mai mari din cauza inflației. Estimăm că veniturile bugetului asigurărilor sociale vor crește cu 14%, n-avem de unde indexa pensiile cu o valoare mai mare.”

Dumitru Budianschi a mai spus că bugetul de stat pentru anul 2023, are un deficit de 6 la sută din PIB, adică peste 18 miliarde de lei. 

Potrivit oficialului, autoritățile mizează pe fonduri externe în valoare de 15 miliarde de lei pentru a acoperi cea mai mare parte a deficitului bugetar.