Ziua Internațională a Alimentației promovează nutriția sănătoasă
Ziua Internațională a Alimentației a fost marcată prin promovarea nutriției sănătoase și a solidarității alimentare în Moldova.
Un eveniment ce promovează alimentația sănătoasă și reducerea risipei alimentare, „Adăugăm valoare în mâncare” a fost organizat printr-o inițiativă comună a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite (UNWFP) , și Organizația Mondială a Sănătății pentru a sublinia mesajul central al Zilei Mondiale a Alimentației din acest an: „Să nu lăsăm pe nimeni în urmă – O producție mai bună, alimentație mai bună, un mediu mai bun și o viață mai bună”.
Evenimentul a fost găzduit la EcoLocal un târg săptămânal în care fermierii locali vând și împart produsele ecologice, iar organizatorii au invitat oaspeții să savureze smoothie-uri ca o modalitate de a reduce risipa alimentară și de a consuma alimente sănătoase și hrănitoare.
Pentru ocazia specială, au fost organizate activități cu smoothie-uri gratuite de fructe și legume proaspete făcute din produse ale furnizorilor EcoLocal, povești de la producătorii locali, sesiuni informative despre nutriție cu Daniela Madan (expertă în nutriție a Organizației Mondiale a Sănătății), chiar și o expoziție de fructe și legume „urâte”, pentru a sublinia necesitatea de a evita aruncarea produselor agroalimentare care nu sunt atractive vizual, dar au valoare nutritivă.
O atenție specială a fost pusă pe provocările cu care se confruntă în acest an mulți oameni în a-și asigura alimentarea zilnică.
Vasile Șarban, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Lucrăm în prezent la un proiect de lege, cu suportul FAO, pentru a preveni risipa alimentară. Dar, în același context, îndemnăm cetățenii la un consum moderat de alimente, să acorde mai multă atenție acestui subiect, pentru că prin reducerea risipei alimentare demonstăm grijă și responsabilitate față de cei care au acces limitat la alimente. Este necesar să înțelegem valoarea produselor pe care le avem pe masă.”
Tudor Robu, Reprezentant adjunct FAO în Republica Moldova: „FAO, prin întreaga sa activitate, se concentrează pe 4 îmbunătățiri pe care le evidențiem de obicei prin celebrarea Zilei Mondiale a Alimentației: o producție mai bună, o nutriție mai bună, un mediu mai bun și o viață mai bună. Dar în acest an FAO are și un mesaj accentuat- Să nu lăsăm pe nimeni în urmă. Pentru că 2022 a adus provocări extreme: pandemia care continuă, conflicte armate, impactul puternic al schimbărilor climatice, creșterea prețurilor și tensiuni internaționale. În acest context, fiecare dintre noi trebuie să învețe să reducă risipa alimentară. Pentru că atunci când risipim mai puțin, economisim mai mult și avem mai mult de împărțit”.
Jonathan Campbell, Coordonator pentru Situații de Urgență al PAM în Moldova: „Într-o lume în care peste 345 de milioane de oameni sunt înfometați din cauza conflictelor, schimbărilor climatice, și a diferitor alte motive, doar în acest an cifra crescând cu peste 63 de milioane, Ziua Mondială a Alimentației capătă o importanță și mai mare asta înseamnă că este deosebit de important ca toată lumea să conștientizeze ce înseamnă o nutriție sănătoasă și să promoveze reducerea risipei alimentare care, în unele țări, poate ajunge și la 40%”.
Miljana Grbic, Reprezentantul OMS în Republica Moldova: „Producția crescută de alimente procesate, urbanizarea rapidă și schimbarea stilurilor de viață au dus la o schimbare a tiparelor alimentare. OMS recomandă să consumăm cel puțin 400 g. sau cinci porții de fructe și legume de culori diferite pe zi, pentru a reduce riscul de boli netransmisibile. Acestea asigurară aportul zilnic necesar de fibre pentru organismal uman. Îmbunătățirea strategiilor de promovare a aportului de fructe și legume este esențială pentru promovarea sănătății în rândul populației”.
Tamara Șchiopu, Președinte de onoare al asociației ,,EcoLocal”:„Conceptul Târgului EcoLocal, care a găzduit evenimentul de astăzi, se referă la sprijinirea producătorilor locali, educarea publicului cu privire la risipa alimentară și asupra necesității esențiale de a consuma produse sănătoase, organice. Ne bucurăm că am reușit să facem ceva frumos împreună”.
Ana Sîtnic, proprietara restaurantului Rozmarin și partenerul evenimentului: “Noi, la Rozmarin, credem în faptul că soluțiile la crize pot fi găsite anume prin colaborări, fie cu domeniul public, fie cu domeniul privat. Mă bucur că am reușit să colaborăm împreună cu agențiile ONUa și cu Asociația EcoLocal, mai ales pentru că localul nostru investește în compostare, iar astfel reușim să dăm valoare până și deșeurilor. Prin urmare, avem un scop comun”.
Ziua Mondială a Alimentației este o zi internațională sărbătorită în fiecare an în întreaga lume pe 16 octombrie pentru a marca data înființării Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), în 1945. Această zi este sărbătorită la scară largă de mai multe organizații specializate în reducerea foametei și în consolidarea securității alimentare, printre acestea numărându-se Programul Alimentar Mondial (PAM), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD). În Moldova, Ziua Mondială a Alimentației a fost sărbătorită în 2022, pe 19 noiembrie.