Să-ți găsești un loc de muncă la condiții avantajoase acasă sau să-ți faci studiile peste hotare este mai simplu. La „Târgul de oportunități de carieră”, organizat în incinta Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, tinerii harnici și perseverenți au putut face cunoștință cu toate opțiunile pe care le oferă companiile locale și germane. În total, 25 de companii și-au prezentat ofertele potențialilor angajați, relatează NordNews.md.
Sergiu Harea, președinte, Camera de Comerț și Industrie: „Am venit cu oportunități noi, cum ar fi învățământul dual, adică înveți și muncești. Este o experiență germană care vă va permite să nu depindeți de părinți, prieteni. Munciți acasă și vom crea o republică în care merităm să trăim.”
Ullrich Kinne, șef Secție Cultură, Ambasada Germaniei la Chișinău: „De multe ori, tinerii nu știu despre oportunitățile pe care le au, nu știu despre companiile germane care există sau altele, dar și care sunt avantajele cunoașterii limbii germane.”
Majoritatea întreprinderilor adunate la târg au fost create datorită investițiilor europene. Unele oferă nu doar locuri muncă, dar și posibilitatea de a învăța o specialitate.
Rodica Prodan, reprezentant Companie:„Avem o gamă foarte largă de produse ortopedice, care ajută la îmbunătățirea sănătății oamenilor. Vrem să atragem noi specialiști și lucrători pentru a ne extinde și mai mult în Moldova.”
Vadim Bubulici, reprezentant Companie: „Noi astăzi prezentăm și oportunitățile de studii. Am adus și niște roboței. Noi avem învățământul dual, la nivelul 3 și 4 de calificare, pentru cei de la colegiu, unde elevii învață să programeze, să confecționeze utilaje care sunt folosite în industria automobilistică. Un exemplu sunt roboțeii Arduino.”
Târgul a adunat 1000 de studenți. Unii dintre ei își fac deja planuri de carieră.
„Am venit să acumulez emoții și să aflu despre diferite companii, iar acest eveniment a răspuns așteptărilor mele.”
„Este un târg foarte interesant. Ne place, este captivantă informația. Am găsit niște oportunități. Studiez industria ușoară, cusătorie și croitorie. Aici sunt multe întreprinderi de profil și avem unde pleca la muncă. Important este să avem dorință.”
„Vreau să-mi găsesc un loc de muncă în viitor. Studiez în anul 4 la colegiu. Poate voi găsi o ofertă pentru viitor. Sunt multe lucruri interesante. De exemplu o companie specializată în domeniul medicinii, dar care se dezvoltă și în programări”, au spus tinerii.
În cadrul evenimentului au fost prezentate și bursele DAAD pentru studii în Germania, care permit studenților moldoveni să primească un sprijin lunar de aproximativ 1.000 de euro.
Valentina Prițcan, prorector pentru activitatea științifică și relații internaționale, USARB: „Bursele DAAD abia le prezentăm, pentru ca ei să înțeleagă că învățând în Moldova poți accesa o bursă în Germania și să plece încolo pentru o săptămână, sau să faci un stagiu de practică.”
Mario Radermacher, lector-DDAD în Moldova: „Acum avem programe pentru studenți masteranzi. Adică pentru cei care au susținut Bacalaureatul și vor să studieze în Germania la orice specialitate. Este o bursă de un an și dacă înregistrezi rezultate bune se prelungește cu un an.”
”Târgul de Oportunități de Carieră” a fost organizat de Camera de Comerț și Industrie cu sprijinul Ambasadei Germaniei și al Institutului Goethe din București.