Aproape o treime din școlile din sate au toaletele în curte

În aproape o treime din școlile Moldovei, elevii sunt nevoiți să meargă la toaletele din curte. Doar în raionul Soroca, cu această problemă se confruntă fiecare al șaptelea elev. Asta înseamnă că, pe ploaie sau frig, peste 1000 de copii sunt nevoiți să-și satisfacă nevoile fiziologice în clădiri urâte, neîncălzite și murdare, în care, de cele mai multe ori, nu există nici uși, nemaivorbind de apă și săpun, relatează NordNews.md.

Este și cazul școlii din satul Căinarii Vechi, unde învață 180 de elevi.

„Acasă pot să-mi spăl mâinile pentru că am chiuvetă. Aici sunt nevoită să folosesc șervețele umede sau dezinfectant. Acasă e mai cald, dar aici trebuie să îmbrac haina ca să nu îngheț. Iarna condițiile sunt și mai rele.”

„În primul rând îmi ia mult timp, mai ales când ieși de la ore. Este foarte incomod.”

„Iarna este foarte greu, e lunecos, e frig, trebuie să ne îmbrăcăm”, au spus elevii.

Nemulțumiți de condiții sunt și profesorii. Maria Vasilean activează în cadrul instituției de învățământ deja de 39 de ani și visează la condiții mai bune pentru elevii săi.

Maria Vasilean, profesor: „Din școală, elevii merg afară, în frig, dezbrăcați, apoi revin. Unii copii strică geamurile, suflă vântul. E bine să ai un veceu în instituție, precum e în orașe.”

Nina Hriplivîi, profesor: „Este lavoarul în care copiii își spală mâinile. Aici turnăm apa. Pentru că nu avem un sistem de canalizare, folosim găleata. Când se umple, o vărsăm afară.”

Loc pentru construcția unui bloc sanitar este, nu și bani pentru amenajarea și întreținerea acestuia.

Grigore Marinescu, directorul gimnaziului din Căinarii Vechi: „Prima problemă e în bani. Sunt sume destul de mari pentru că totul s-a scumpit, iar a doua problemă este exploatarea. Apă avem, dar trebuie să contruim și o hazna mare. Ulterior, deșeurile trebuie evacuate, dar nu avem în comună o asemenea autospecială pentru evacuarea apelor uzate.”

În nouă din cele 46 de școli din raionul Soroca, veceurile se află afară. Pentru construcția unui bloc sanitar în interiorul instituției de învățământ este nevoie de până la 800 de mii de lei.

Elena Prodan, șef adjunct la Direcția Învățământ din Soroca: „Este problema aprovizionării cu apă și a spațiilor pentru a construi un bloc sanitar. Aceste lucrări sunt foarte costisitoare. Prioritar alocăm bani pentru reparații capitale ale acoperișurilor, a sistemelor de încălzire, dotarea instituțiilor cu tehnica necesară.”

Situația este cu totul alta în liceul „Dimitrie Cantemir” din Bălți. Grație Uniunii Europene, aici, lucrările de reparație și eficientizare energetică sunt pe ultima sută de metri. Lucrările au costat un milion de euro și durează de aproape doi ani. A fost reparat acoperișul, cantina și blocul sanitar. Totodată, pereții au fost izolați termic, iar geamurile schimbate. De noile condiții se bucură peste 900 de elevi și 80 de angajați.

„Au fost schimbate geamurile, sunt mai mari și mai luminoase. Pereții au fost vopsiți în altă culoare. Acum reflectă lumina, ceea ce ajută și îmbunătățește eficiența luminii. În școală este cald pentru că pereții au fost izolați termic.”

„Obișnuiam să stăm în întuneric, iar acum, grație lămpilor Led, este mai luminos. Este mai ușor să respiri, să înveți. Coolerul pentru apă caldă nu îl conectam pentru că cablul electric era din perioada sovietică. Acum putem servi un ceai sau cafea în timpul recreațiilor.”

Profesorii, elevii și părinții lor spun că instituția s-a schimbat la 180 de grade.

„Sunt profesoară și părinte. Fiica mea este elevă în clasa a 12-a. Desigur că vedem aceste schimbări enorme. Anterior aveam draperii în clase, dar acum jaluzele. Putem să facem să ne fie mai luminos sau invers. Lumina nu o conectăm atât de des. Și acesta este un avantaj.”

„Am învățat aici, iar acum sunt mama a doi elevi. Am văzut toate etapele de implementare ale acestui proiect. Sunt foarte recunoscătoare. Stăteam îmbrăcați cu haine groase, la fel și copiii noștri. Acum nu este așa.”

În curând, și cantina va fi dotată în întregime, iar elevii se vor putea alimenta sănătos.

Larisa Guza, manager de proiect: „O parte din utilaj a fost adus. Aici avem, plita cu inducție, lavoarul, cuptorul electric și hota. Ave un sistem de ventilare nou care ne va permite să avem un aer curat. Copiii vor putea lua o masa caldă în cantina liceului.”

Costul total al lucrărilor se cifrează la un milion de euro, dintre care 7 mii au fost alocate din bugetul municipiului. Îmbucurător este și faptul că odată cu crearea noilor condiții de studii, numărul elevilor a crescut.

Angela Murzac, director, LT „Dimitrie Cantemir”: „Noi nu am fost nevoiți să reducem din durata lecțiilor. În clase aveam o temperatură de 18,19 și chiar 20 de grade fără a avea încă agent termic. Adică izolarea termică a pereților, geamurile, își fac efectul. Au rămas încă nefinisate două părți ale fațadei, bateriile solare și ușile exterioare.”

Lucrările sunt finanțate de Uniunea Europeană în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu ADR Nord, cu sprijinul Ministerului German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare.