Numărul de cazuri de diabet s-a dublat în ultimii zece ani

În ultimii zece ani, în Republica Moldova numărul de cazuri de diabet s-a dublat, arată datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Doar în Bălți, sunt înregistrați 3500 de pacienți care suferă de această boală, dintre care o mie sunt dependenți de insulină, relatează NordNews.md.

„Primesc tratamentul prescris de medic. Este gratuit. Este greu, dar ne străduim să mergem înainte.”

„Tatăl meu a fost foarte bolnav. A fost în comă și a decedat. Mă așteptat la așa ceva pentru că bolile se transmit de la părinți. Eu le-am adunat pe toate. Nu s-a schimbat modul de viață, poate doar respect o altă dietă. Deja nu-mi permit multe. Nu sunt dependentă de insulină, ci beau pastile pentru gradul doi.”

„Nivelul zahărului în sânge a crescut astăzi până la 14 și ceva. Am venit la medic, m-au consultat, au venit cu recomandări, ce să consum, ce medicamente să-mi administrez. Mulțumesc medicilor!”, au spus pacienții.

Anual, la data de 14 noiembrie, este marcată Ziua mondială a diabetului cu scopul de a atrage atenţia asupra importanţei informării şi educării populaţiei privind prevenirea şi îngrijirea diabetului zaharat.

Diabetul este o boală netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate să producă insulină sau când organismul nu are capacitatea de a utiliza insulina pe care o produce. Deși este o boală progresivă, oamenii care suferă de diabet pot trăi o viață lungă și activă dacă își pot gestiona maladia.

„Da, trebuie să informăm pentru ca oamenii să știe. Este o informație binevenită pentru oameni, un ajutor eficient. E bine că informați oamenii, iar ei vor învăța să aibă grijă de ei și să întreprindă măsurile necesare.”

Datele ANSP arată că, în Moldova, cota diabetului din toate bolile endocrine, bolile de nutriție și metabolice este în jur de 47%.

În prezent, peste 650 de copii din țara noastră sunt diagnosticați cu această maladie.

Maria Prisacari, medic endocrinolog

„Diabetul zaharat are un impact major asupra sănătății, asupra tuturor organelor Iată de ce, cu cât mai devreme îl depistăm, cu atât tratamentul va garanta o viață lungă și satisfăcătoare.”

Numărul cazurilor de diabet zaharat în Republica Moldova a crescut, în mare parte, din cauza alimentației proaste și al stresului.