Lipsa zilierilor – o problemă care se agravează de la un an la altul

În Moldova, producătorii de fructe și pomușoare întâmpină dificultăți la etapa de angajare a muncitorilor pentru recoltare. Problema penuriei de muncitori este parțial atenuată de circumstanța „salvatoare” conform căreia recolta în mai multe sectoare este mică din cauza secetei, raportează experții EastFruit.

Dar, în același timp, „în funcție de condițiile meteorologice”, fermierii sunt nevoiți să desfășoare campania de recoltare, în special, în pomicultură și viticultură în termene reduse. Unii agrarieni accelerează procesul de recoltare printr-o „creștere a salariilor muncitorilor zilieri cu 10-15 la sută, față de nivelul de anul trecut”.

Potrivit pomicultorilor, costurile pentru forța de muncă în acest sezon au fluctuat într-o gamă largă – în funcție de etapa campaniei de recoltare, precum și de sector: cules de pomușoare și legume – 250-300 lei, fructe sâmburoase – până la 400 lei, struguri de masă – până la 500 lei pe tură.

Unii cultivatori de nuci susțin că lucrătorii care recoltează nuci în livezi intensive în perioada recoltei sunt plătiți pe kilogram de produs, care poate totaliza până la 800 de lei pe zi lucrătoare.

O altă problemă este că, din cauza războiului din apropierea granițelor țării și a unei grave crize economice, este prevăzut un alt „exod al populației apte de muncă”. Într-o astfel de situație, așa cum spun unii angajatori din agricultură, ei vor trebui să abordeze ideea de a importa forță de muncă din țările din Asia Centrală. Acest proces a început să se desfășoare la sfârșitul ultimului deceniu. Cu toate acestea, a fost oprit aproape complet odată cu pandemia de COVID-19.