O nouă stație de epurare a apelor uzate, construită la Briceni

Un mediu mai curat și oameni sănătoși. Aceasta este menirea noii stații de epurare a apelor uzate, inaugurată recent în orașul Briceni. Staţia are o capacitate hidraulică de 1.020 m3/zi și a fost construită în cadrul unui proiect finanțat de Guvernul Republicii Cehe, relatează NordNews.

Stația de epurare mecanico-biologică include o etapă de stabilizare și tehnologie de prelucrare a nămolului, ceea ce va asigura curățarea apelor uzate municipale, conform standardelor moderne valabile în Uniunea Europeană, nu doar în orașul Briceni, ci și pentru localitățile învecinate.

Sergiu Mazureac, operator la stația de epurare din Briceni: ,,Apele reziduale ajung în primul compartiment unde are loc procesul de denitrificare, un proces microbiologic. Apoi trece aici, unde este prelucrată de microbi. Aici are loc procesul de alimentare cu oxigen a microbilor. Apa ajunge în bazin. Acesta este nămol activ și se așază la fundul bazinului. Noi îl pompăm înapoi. Apa curată trece prin lămpile ultraviolete.”

Toată tehnologia a fost importată din Republica Cehă. Implementarea proiectului a avut loc începând cu anul 2019, iar funcționarea de probă se desfășoară în perioada februarie 2022 – martie 2023.

Sergiu Mazureac, operator la stația de epurare din Briceni: ,,De aici noi putem dirija cu pompele din altă clădire. Totul este automatizat, lucrăm la calculator. Tehnologiile noi au făcut ca munca să devină o plăcere.”

Artiom Reaboi, viceprimarul orașului Briceni: ,,Acum, stație funcționează în regim de testare. În  luna martie a anului viitor regimul de testare va lua sfârșit, iar stația va funcționa în mod obișnuit.  Personalul a fost instruit la fel de partea cehă. Este un personal calificat.  Inițial, proiectul presupunea doar construcția stației, dar mai pregătim un proiect finanțat tot de Cehia, de extindere a reței de canalizare.”

Proiectul „Construcția stației de epurare a apelor uzate în orașul Briceni” în valoare de peste 2 milioane de euro a fost finanțat de Guvernul Republicii Cehe. Localnicii spun că stația de epurarea va face bine societății și naturii.

,,Eu cred că este bine pentru dezvoltarea orașului, dar și pentru sănătate.”

,,Este bine din punct de vedere ecologic, natura nu va fi la fel de poluată.”  

,,Și pentru natură, și pentru populație e bună epurarea și apa curată.”

,,Este important pentru mediu, ecologie. Acolo sunt microbi care curăță apa, este un sistem bun. Mulțumesc că ne-au ajutat pentru că noi mereu nu avem bani”, au spus locuitorii.

Până în toamna anului viitor și în orașul Glodeni vor fi efectuate lucrări de construcție-montaj a noii stații de epurare. Potrivit ADR Nord, circa 8.600 de locuitori ai orașului Glodeni vor beneficia de servicii de sanitație de calitate. Valoarea contractului de antrepriză constituie 18,44 milioane de lei sau aproape un milion de euro.

Maria Prisăcari, director, Agenția de Dezvoltare Nord: ,,La moment, din Fondul Național de Dezvoltare Regională finanțăm încă două stații de epurare. Am început construcția unei stații de epurare pentru orașul Glodeni și alta pentru Florești. Acestea stații vor fi date în explatare anul viitor. La fel, implementăm proiecte de aprovizionare cu apă pentru raioanele Soroca, Florești, Glodeni, Dondușeni, Ocnița și Soroca.”

În acest an, ADR Nord implementează în nordul țării șase noi proiecte de aprovizionare cu apă și sanitație (AAS), dintre care un proiect presupune elaborarea unui studiu de prefezabilitate ce vizează 33 de localități din raioanele Dondușeni, Soroca și Ocnița.