Sezonul rece, nu i-a luat prin surprindere pe apicultori

Pregătirile pentru perioada rece a anului sunt în toi, iar apicultorii nu fac excepție.

În urma secetei din acest an, albinarii susțin că cantitatea de miere este mai mică, însă calitate este mult mai bună.

Andrei Radu, are o experiență de 30 de ani în apicultură, timp în care a reușit să cunoască tehnicile de pregătire a stupilor pentru iarnă. Acesta vine cu recomandări pentru colegii din domeniu.

„În acest timp, le pregătim pentru iarnă, de fapt ele sunt aproape gata, pentru că deja le-am prelucrat împotriva varroatozului, sunt deja hrănite.

Puteți veni mai aproape… așa arată știubeiele pregătite pentru iarnă, familiile pe șapte rame, pentru că mai multe nici nu trebuie. Aici mai sunt plastinele împotriva varroatozului. Ele acum nu sunt foarte active.”

“Așa arată rama pregătită pentru iarnă, ca să le ajungă albinelor mâncare, pentru că dacă ne apropiem primăvara de știubeie, și albinele mor de foame, atunci regretăm că din cauza noastră a murit familia. Trebuie să tratăm acest moment cu seriozitate și să le dăm mâncare îndeajuns, ca să nu moară.”

„Iată așa iernează albinele, nu le încălzim mai mult, nu le înconjurăm cu perne. Cum stau vara, exact așa și iarna, pentru că dacă le vom încălzi iarna, vom obține condensat, vor începe să mucegăiască ramele, dar așa ele se simt foarte bine și iernează foarte bine.”

Potrivit Asociației Naționale a Apicultorilor, în țara noastră activează peste   7000 de apicultori, cu un efectiv de 260.000 de stupi de albine, care practică apicultura fie ca hobby, fie ca afacere.

Anual, în Moldova se produce circa 6.000 tone de miere, ea fiind unul din cele câteva produse alimentare moldovenești, care poate fi exportată fără restricții pe piața Uniunii Europene.