Cum au fost dotate punctele de trecere a frontierei / VIDEO
Grație lor ne simțim mai în siguranță. Ne veghează hotarele non-stop, au grijă cine intră sau iese din țară, dar și ce mărfuri trec hotarul Republicii Moldova. Sunt ei, polițiștii de frontieră, iar pentru ca munca lor să fie mai sigură și mai ușoară, Uniunea Europeană le-a oferit autospeciale moderne, bărci pe perne de aer, dar și aparate de urmărire, în valoare de câteva milioane de euro, relatează NordNews.
Polițiștii de la Punctul de trecere Otaci, spun că tehnica de ultimă generație le facilitează procesul de supraveghere a hotarelor țării. La acest sector muncesc 150 de persoane.
Artiom Șutca, comisar, șef Serviciul de supraveghere a frontierei, Direcția Regională Nord: „În anul 2022 am primit mai multe donații, mijloace de transport, Toyota Hilux, Ford Ranger, Toyota Land cruiser 78, dar și Dacia Duster. Am primit ambarcațiuni și un aparat de zbor – o dronă.”
Din cauza războiului ruso-ucrainean, de la începutul acestui an, deja 740 de persoane au încercat să traverseze ilegal frontiera de stat. Stația mobilă de supraveghere a fost de mare ajutor. Termocamera din dotare poate detecta orice obiect pe o rază de aproximativ 20 de kilometri.
Dumitru Maslov, agent șef la Sectorul Poliției de Frontieră Otaci: „Este camera de termoviziune. Funcționează pe timp de zi și de noapte. Ea mărește imaginea, o apropie, face fotografii și înregistrări video. Totul se salvează.”
Iar grație dronei din dotare, verificarea unui sector pe o distanță de 10 kilometri durează doar 20 de minute. Anterior, în acest proces erau antrenați câte șase angajați.
Artiom Șutca, comisar, șef Serviciul de supraveghere a frontierei, Direcția Regională Nord: „Utilizarea dronei permite în mod operativ identificarea unui sector accidentat, unde accesul pentru mijloacele de transport este dificil sau este nevoie de deplasarea pedestră și verificarea minuțioasă a unui sector la frontiera de stat. Permite înregistrarea foto și video, care pot fi utilizate ca dovadă în instanța de judecată.”
Cazurile de contrabandă sunt ușor de depistat cu ajutorul endoscopului și al unui scanner portabil. Nimeni nu va putea introduce în țară substanțe narcotice, arme sau alte obiecte interzise.
Mihail Spînu, subofițer superior la Sectorul Poliției de Frontieră Otaci: „Aici avem un endoscop care ne permite să verificăm mijlocul de transport în locurile greu accesibile. Aici se află o cameră cu care căutăm obiecte ascunse. El verifică diferența dintre pereți și dacă acolo se află vreun obiect ascuns. Pe acest ecran vedem toate acțiunile pe care le facem.”
Moldova cooperează și cu Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX), serviciul de poliție al Uniunii Europene Europol, care este angajat în lupta împotriva crimei internaționale organizate în 27 de țări.
Alexandr Varvarici, inspector superior la Sectorul Poliției de Frontieră Otaci: „Dacă apar careva probleme la traversarea frontierei a unui cetățean, care ni se pare suspect, imediat trimitem datele la EUPOL. În 10-15 minute avem informația despre acest cetățean, ce încălcări a comis în toată Europa.”.
Deși verificarea minuțioasă a unui autovehicul poate dura mai mult timp, șoferii disciplinați spun că nu sunt deranjați.
„Sunt dintre cei care încalcă, pe ei trebuie să-i caute, să-i rețină. Noi dacă nu transportăm nimic, nici nu ne temem. Pot să ne verifice și în fiecare zi. Nu ne supărăm pentru că este munca lor. Vom aștepta atâta cât va trebui”, a spus un șofer.
Iar polițiștii de la Punctul de trecere Costești-Stânca mânuiesc cu fermitate volanul bărcilor pe pernă de aer, obținute tot grație Uniunii Europene și Organizației Internaționale pentru Migrație din Moldova. Bărcile pe pernă de aer ajută polițiștii de frontieră să intervină prompt în cazul unor incidente la frontieră.
Constantin Siric activează în cadrul Poliției de Frontieră de aproape 20 de ani. Este unul din cei 14 polițiști de frontieră care au fost instruiți cum să conducă o barcă aero glisantă.
Constantin Siric, subofițer superior, Sectorul de Poliție de Frontieră Cosăuți: „Poliția de Frontieră a primit două ambarcațiuni pe pernă de aer în valoare de peste 126 de mii de euro. Bărcile au fost donate în cadrul proiectului „Uniunea Europeana pentru securitatea frontierelor de stat.”
Poliția de Frontieră a R. Moldova primește ajutor din partea UE încă din 2001. În nordul Moldovei, există 11 sectoare ale poliției de frontieră. Doar pe parcursul anului curent, acestea au primit din partea UE – 12 automobile, 5 bărci, 3 sisteme mobile de supraveghere a frontierei și zeci de binocluri, camere termice portabile și alte echipamente de supraveghere video pe timp de noapte.