Criza îi împarte pe moldoveni în mai multe tabere

Cine este responsabil de scumpirile în lanț? Cum să trecem peste această iarnă? Ne închinăm Gazpromului sau căutăm alternative? Protestăm alături de opoziție sau dăm timp actualei guvernări să depășească această perioadă de criză? Colegii de la NordNews au adresat aceste întrebări locuitorilor din nordul Republicii Moldova Moldova. Ce au răspuns aceștia, aflați în continuare.

,,Se întâmplă în toată lumea, nu doar la noi. Ce să facem?”

,,Acei de la conducere sunt de vină, dacă ar fi mai responsabili, ar fi altceva.”

,,E criză nu doar la noi, dar în toată regiunea. Pe o parte este susținută de forțele care nu doresc ca noi să ne integrăm în Uniunea Europeană. Cu ajutorul vecinilor buni o să ieșim noi din criza aceasta.”

,,Războiul, corupția, acesta este cauza. Dacă ar fi mai puțină corupție, atunci se va ameliora.”

Vestea că din 1 octombrie vom achita 29 de lei pentru un metru cub de gaze naturale a alimentat și mai mult nemulțumirea oamenilor.

,,De ce este criză? Conducerea nu poate să trăiască bine cu toții, nu știu să aleagă cu cine să trăiască bine și cu cine nu. Noi toți suntem și răi și buni. Înseamnă că poate să facă o plecăciune și să se ducă acolo (Rusia).”

,,Ei iau gaz din Europa, dar trebuie să ia de la Moscova, dar ei la Moscova nu vor să meargă să vorbească. ”

,,Trebuie să ducă să vorbească cu Rusia, să încheie contract cu Rusia.  Ei nu îi place de Putin și Rusia, dar lasă măcar să îi placă de poporul ei.”

Precum era de așteptat, și S.A. „CET-Nord” din Bălți a majorat tariful la căldură cu aproape 1000 lei. Astfel, prețul unei Gcal va fi de 3052 de lei în loc de 2115 lei, ceea ce înseamnă o majorare cu 45%.

Și energia electrică ar urma să se scumpească. ,,Furnizarea Energiei Electrice Nord” a cerut o majorare a tarifului de aproape un leu, de la 2,86 lei Kw/h în prezent, până la 3,76 lei.

,,Vom face economii, vom lucra. Clar că nu ne convine, dar ce să facem? Mulțumim lui Dumnezeu pentru ce avem. Ce să facem?”

,,Cu înțelepciune și cu curaj vom supraviețui. Văd că guvernarea are planificate niște acțiuni prin care ne vor ajuta.”

,,Eu voi supraviețui, dar nu știu ce vor face bătrânii. Să se gândească guvernul la țărani, să mai ieftinească puțin.”

Pentru a ajuta oamenii, Guvernul de la Chișinău a anunțat lansarea platformei online lemne.md. Potrivit datelor prezentate pe site, cel mai mare preț al lemnului tare este de până la 875 de lei, în funcție de regiune.

Totodată, Guvernul României a aprobat acordarea unui ajutor Moldovei de 200 000 de metri steri de lemn de foc. Lemnul va fi vândut la preț de 200 le românești, echivalentul a aproape 800 de lei moldovenești.

,,Dar de unde să dea la atâta lume lemne? Trebuie să taie toate pădurile din Moldova.”

,,Germania este de acord să ne ajute cu energia electrică și Franța tot. Cu gaz probabil România o să ne ajute. România ne ajută cu gaz și cu lemne.”

,,Spun că suntem frați, iar prietenul la nevoie se cunoaște. Sperăm să nu fie foarte scump pentru că lumea e săracă.”

,,Ar trebui să menținem relațiile bune între Republica Moldova și România, dar și cu Uniunea Europeană, în toate direcțiile și nu doar acum, în perioada crizei energetice.”

Iar protestele organizate de opoziție, i-au obosit și pe săteni.

,,Cu protestele acestea eu nu înțeleg ce se întâmplă. Cum lucrează actuala conducere, care ar trebui să ia măsuri cu așa persoane. Se duc să facă un ban acolo, să duce și staă acolo un alcoolic și câștigă o sută, două, trei pe zi.”

,,Nu vor să lucreze pur și simplu. Ei se duc acolo și primesc 200 – 400 de lei sau mai mult.”

,,Șor se află în Israel în lux și conduce cu oamenii aceștia, vai de capul lor! Ai impresia că chiar niște trântori acolo stau, poate între ei sunt și oameni, dar aproape toți sunt cumpărați.”

,,El trăiește bine acolo și habar nu are. El conduce de acolo, dar nu știu de unde ia bani și dă la protestanți.”

,,Doamna prim-ministru și doamna președinte trebuie să aplice regulile și toți să fie alungați la lucru. De pe ce să trăim dacă nu vom munci?”

Potrivit Procuraturii Anticorupţie, participanţii la protestul din centrul capitalei ar primi între 400 şi 600 de lei pe zi, iar cei care rămân noaptea în corturi între 60 şi 100 de dolari.

sursa: nordnews.md