UE, principala destinație pentru exporturile de mărfuri din RM
Moldovenii exportă din ce în ce mai multe fructe și legume în țările Uniunii Europene. De la începutul anului curent, exporturile din Republica Moldova în UE au crescut cu 57,2%. Mai multe produse agricole moldovenești, printre care prunele și strugurii, sunt exportate, fără taxe vamale, în cantități mult mai mari grație unei decizii luate în luna iunie de Comisia Europeană, ca să ajute republica Moldova să facă față problemelor generate de războiul din Ucraina, scrie anticoruptie.md.
Datele Biroului Național de Statistică arată că valoarea totală a mărfurilor exportate spre cele 27 țări membre ale UE a constituit US$1.587,1 milioane, în perioada ianuarie – iulie 2022. Asta ar însemna o creștere de 57,2%, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, și o pondere de 60,3% în totalul exporturilor.
Din luna iunie curent, prunele, strugurii și alte produse agricole moldovenești sunt acceptate pe piața UE fără taxe vamale. Aceasta după ce Comisia Europeană a propus un regulament care să permită îmbunătățirea temporară a accesului pe piață pentru șapte produse din Republica Moldova care erau încă supuse cotelor tarifare la intrarea în UE.
Republica Moldova a beneficiat de un Acord de Asociere, inclusiv DCFTA, cu UE din 2014. Acest sistem comercial preferențial a permis Republicii Moldova să profite de eliminarea taxelor vamale la exportul către UE în raport cu toate mărfurile, cu excepția a șapte produse agricole. Moldova se bucură, de asemenea, de acces sporit la piața serviciilor din UE și de condiții mai bune de investiții. La rândul său, Moldova s-a angajat să-și armonizeze legislația cu acquis-ul UE într-o gamă largă de domenii.
Experți economici apreciază că măsurile temporare și excepționale propuse de Comisia Europeană vor sprijini și stimula în continuare fluxurile comerciale existente din Moldova către UE și vor susține economia Moldovei. Acest lucru este în conformitate cu principalele obiective ale Acordului de Asociere, care sunt de a stabili condiții pentru consolidarea relațiilor economice și comerciale, care ar conduce la integrarea treptată a Moldovei pe Piața Internă a UE, precum și de a contribui la consolidarea democrației și a stabilității politice, economice și instituționale în Moldova.
De asemenea, UE sprijină Republica Moldova cu asistență financiară semnificativă pentru a ajuta țara să facă față situației create de agresiunea rusă în Ucraina.