Plăcinte gigant, sarmale mărunte și vin de casă. Și în acest an, Festivalul Plăcintelor și Sarmalelor a adunat sute de oameni. De această dată, sărbătoarea a avut loc în satul Chișcăreni din raionul Sîngerei. Gospodinele nu au lăsat pe nimeni flămând, nici pe oaspeții din România, relatează NordNews.md.
La ai săi 74 de ani, Efimia Andronic este plină de puteri. Femeia a pregătit o plăcintă cu un diametru de aproape 50 de centimetri.
Efimia Andronic, locuitoare, s. Chișcăreni: „Cu cartofi, cu brânză de vaci, cu varză. Sunt foi ca pentru o plăcintă obișnuită, pur și simplu le așezi în rând până obții o plăcintă mare.”
Localnicii au avut grijă ca oaspeții să mănânce pe săturate și să se încarce doar cu energie pozitivă. Vizitatorii s-au înfruptat din sarmale în foi de varză și frunză de viță-de-vie, plăcinte, dar și alte bucate delicioase.
„Aici avem plăcinte cu brânză, cu cartofi, cu varză, cu bostan. Avem mămăligă cu pește, sarmale, clătite, bătute.”
„Le pregătim cu orez, punem și crupe de porumb, de grâu, prăjim ceapă, morcov, roșii și carne.”
„Avem ciulama moldovenească din carne de miel. Am pus ceapă, morcov. Este preparată de bucătarii noștri.”
„Am oferit oportunitatea persoanelor cu experiență să ne demonstreze cum se prepară sarmalele din frunză de viță-de-vie, din varză proaspătă și murată.”
Pe tarabe au fost expuse lucrări de artizanat din lemn și lozie, picturi și desigur straie naționale.
„Este o ie națională pentru copii, cu figuri geometrice, în colorile galben, roșu, negru și verde. Aici avem cale ocolită, cel mai popular element folosit aproape la fiecare cămașă.”
Oaspeții au rămas impresionați de eveniment.
„Foarte frumos, cu bucurie în suflet. Gospodinele au pregătit bucate foarte gustoase.”
„E vesel, e frumos, am venit tocmai de la Ungheni.”
„Pregătim și noi, dar parcă la noi acasă nu sunt atât de bune. Poate că aici se pune mai mult suflet.”
„Ne-am apropiat de această tarabă. Aș vrea să-mi cumpăr o rochie în stil tradițional.”
Autoritățile locale și raionale spun că scopul principal al festivalului este păstrarea și promovarea tradițiilor strămoșești.
Grigore Corcodel, președinte, r. Sîngerei: „În această Grădină Boierească de la Chișcăreni încercăm să scoatem în evidență cultura noastră, arta culinară. Toți cei care vin în Moldova ne laudă gospodinele, sarmalele și plăcintele.”
Ion Cernei, primar, c. Chișcăreni: „Pentru noi este important să promovăm tradițiile, să-i facem pe oameni să discute, să vedem cum este în România, care sunt obiceiurile și tradițiile în alte sate.”
Festivalul Plăcintelor și Sarmalelor a ajuns deja la a X-a ediție.