Pe parcursul primelor nouă luni ale acestui an, au fost înregistrate cel puțin 16 cazuri de intoxicații cu ciuperci. Cauzele esențiale care au generat apariția intoxicațiilor ar fi colectarea independentă a ciupercilor din locuri neautorizate, prepararea și consumul ciupercilor conservate în condiții casnice, scrie NordNews.md.
Pe parcursul anului 2021, în țara noastră, în perioada culegerii sezoniere a ciupercilor, au fost înregistrate 143 de cazuri de intoxicație cu ciuperci otrăvitoare cu afectarea a 180 de persoane, dintre care 41 au fost copii cu vârste de până la 17 ani.
Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în raioanele Orhei, Edineț, Florești, Călărași și Ungheni.
Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) organizează, în perioada 3-9 octombrie 2022, Săptămâna națională de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci. Specialiștii își propun ca scop să informeze și să sensibilizeze populația privind pericolul consumului de ciuperci otrăvitoare și efectele asupra sănătății, măsurile de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci, precum și primul ajutor în caz de intoxicație.
„Este important să menționăm că nu există niciun test sigur la care poate recurge culegătorul sau consumatorul de ciuperci pentru a evita confuziile sau otrăvirea”, comunică specialiștii.