Premieră pentru Republica Moldova. O aplicația care facilitează accesul la Centrul de Transfuzie a Sângelui, a fost lansată recent la Chișinău. Aceasta vă ține informat cu privire la data când puteți dona sânge, vă oferă informații despre ce grupă de sânge este la mare căutare și chiar vă oferă posibilitatea de programare, ca să evitați aglomerația. Cum a venit ideea, dar și cum tinerii din Oradea, România au lansat aplicația, echipa AGRO TV a aflat din prima sursă.
Paula Gal, cofondator, voluntar: ,,Am început să lucrăm la această aplicație încă din 2018, atunci când eram clasa a 11-a și îmi doream să particip la un concurs care se numea ,,TECHNO VISION”. E un concurs care se desfășoară în România și are ca scop încurajarea fetelor în tehnologie și antreprenoriat
Participând la concurs și câștigându-l, cinci colegi de universitate, împreună cu mentorul lor au reușit să construiască un MVP și un plan de business.
Paula Gal, cofondator, voluntar: „Foarte încurajați de feedbackul primit de la concurs și totodată de feedbackul primit de la centrul de transfuzii sanguine din Oradea, cu care am și început colaborarea, am decis să și lansăm aplicația mai întâi la noi în oraș în Oradea, iar apoi am și extins-o în toată România și iată și în Republica Moldova. Cam așa a început toată povestea noastră și de atunci lucrăm în continuu pentru ca să stimulăm cât mai mulți oameni să doneze sânge”.
Reporter: „Cât de accesibilă este aplicația pentru toate categoriile de vârstă?”
Paula Gal, cofondator, voluntar: „Pentru a putea accesa, ai nevoie de un telefon mobil și bineînțeles acces la internet. Momentan aplicația e disponibilă pe Google Play și pe App Store. Deci, în principal credem noi că pentru cei tineri este cel mai binevenit, dar și pentru ceilalți care doresc cumva să aibă carnetul digital de donator, direct la ei pe telefon”.
Tineri voluntari și-au propus sa unească comunitățile locale în jurul aplicației mobile prin intermediul căreia sa se distribuie activ și controlat informațiile legate despre necesitatea mare de sânge.
Paula Gal, cofondator, voluntar: „La această aplicație au lucrat de la început și lucrează și în prezent o echipă foarte frumoasă de voluntari, foarte dedicați, suntem o echipă foarte diversă de la studenți de la medicină, la informatică, până la oameni care lucrează în industrie, în IT, design, marketing”.
Reporter: „În ce orașe din România este pusă în aplicare?”
Paula Gal, cofondator, voluntar: „Aplicația funcționează în 33 de centre de transfuzii din România și în Republica Moldova”.
Reporter: „Cum a ajuns aplicația în Republica Moldova?”
Alexandru Oancea, cofondator, voluntar: „Aplicația a ajuns în Republica Moldova prin faptul că am luat legătura de la Oradea cu doamna Director și am făcut o vizită. Cred că undeva prin luna aprilie, le-am prezentat în mare parte funcționalitățile care le avem și care deja sunt funcționale și în România. Ei au fost surprinși și le-au plăcut tare mult, așa că în 14 iunie am fost aici la Ziua Mondială a Donatorului de Sânge și chiar atunci am și lansat-o. Deci undeva trei luni avem de când am lansat-o în Republica Moldova”.
Reporter: „Cum a fost primită aplicația, aici în Republica Moldova?”
Alexandru Oancea, cofondator, voluntar: „Cred că foarte bine și asta nu spun din propria mea experiență, dar zic mai degrabă din experiența donatorilor, având în vedere că am încercat să construim în cadrul ei și un model prin care fiecare utilizator sau donator, poate să vină să-și exprime să zic gândurile. Feedbackul în ultimele 3 luni a fost destul de bun și mai mult decât atât, ce mi-a plăcut că destul de mulți donatori, deja au venit cu tot felul de funcționalități noi, care le-ar dori să fie implementate”.
Totodată, aplicația funcționează în mai multe limbi. Astfel, poate fi folosită atât de moldoveni, cât și de ruși, englezi și maghiari.
Alexandru Oancea, cofondator, voluntar: „Până anul trecut sau mai bine zis, până anul acesta, pe jumătate a fost în română, maghiară și engleză, iar chiar înainte să lansăm în Republica Moldova, am adăugat și limba rusă, deci în patru limbi”.
Reporter: „Ce planuri aveți de viitor pentru Republica Moldova?”
Alexandru Oancea, cofondator, voluntar: „Planurile ar fi să extindem cât mai mult și să aducem cât mai multe funcționalități, beneficii pentru donatorii de sânge, urmărind astfel și feedbackul lor”.
Tinerii încercă să atragă cât mai mulți parteneri, dar și să adauge alte centre de transfuzii, pentru ca aplicația să poată fi folosită de mai mulți cetățeni.