PREMIERĂ:„Vinul Moldovei 2022”, concurs de degustare la Chișinău
În ajunul Zilei Naționale a Vinului, în premieră, țara noastră a găzduit concursul național de degustare – „Vinul Moldovei 2022”.
La competiție s-au înscris 52 de vinării de la noi, cu peste 200 de mostre de vinuri produse din soiuri autohtone. Concursul a fost organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, cu suportul partenerului strategic – Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.
Elizaveta Breahnă, director interimar, Oficiul Național al Viei și Vinului: „Este primul concurs național, noi, cei de la Oficiul Național al Viei și Vinului ne-am propus ca să fie organizat în ajun de sărbătoarea Ziua națională a Vinului. Obiectivul principal al acestui concurs este degustarea vinurilor produse din soiuri autohtone de struguri. Soiuri de selecție nouă moldovenești, atât monosoi cât și în cupaj cu soiurile europene.”
USAID susține dezvoltarea industriei și patrimoniului vitivinicol al Moldovei deja de 17 ani. Agenția a acordat sprijin la reabilitarea sectorului vitivinicol și a contribuit la o vastă reformă structurală și tehnologică a industriei vinurilor.
Diana Lazăr, șefa industriei vitivinicole, Proiectul „APM” (USAID): „Este prima ediție a concursului, ne dorim de câțiva ani prin proiectele USAID să organizăm un asemenea concurs, mai ales că obținem atâtea medalii la concursurile internaționale. Desigur ne-am dorit ca acești jurați să vină la noi acasă să se convingă de reputația și calitatea vinului nostru. Credem că acest concurs este în același timp o măsură de promovare pe care noi o vom utiliza la justa sa valoare pe plan extern pentru a explica care este profilul de calitate și organoleptic al soiurilor autohtone, dar și avantajele competitive.”
Arcadie Foșnea, președintele Asociației cu Indicație Geografică Protejată „CODRU”, a moștenit pasiunea față de sectorul vitivinicol din familie, iar acum este unul dintre cei mai recunoscuți producători de vin din Moldova.
Arcadie Foșnea, președinte APVV IGP „Codru”: „Mă bucur că avem așa număr de vinuri autohtone în Moldova, ne permitem să organizăm și un concurs. Este o parte din promovarea culturii, vinurilor moldovenești și vinurilor de țară. Asociațiile de vinificatori de mai mulți ani de zile vorbesc de acest concurs, dacă nu era pandemia poate era organizat mult mai devreme. Ne bucurăm că am ajuns la această etapă și așteptăm cu nerăbdare rezultatele.”
Vinurile au fost evaluate de 20 de jurați, experți naționali și internaționali care provin din opt țări: Franța, România, Marea Britanie, Bulgaria, Cehia, Slovacia și Polonia.
Concursul s-a desfășurat în conformitate cu normele riguroase ale regulamentelor Organizației Internaționale a Viei și Vinului .
Valeriu Cotea, președinte, Patronatul Viei și Vinului, membru Academia Română: „Un concurs care se focusează pe soiuri autohtone. Ideea este nemaipomenit de bună, a fost o perioadă când aceste soiuri au fost uitate sau lăsate deoparte în favoarea soiurilor internaționale. Iar acum trendul este să revenim la aceste soiuri, care sunt de fapt cele mai bine adaptate pentru cultura noastră. Nu numai că sunt bine adaptate, dar dau productivitate și un gust specific care este foarte important.”
Stanimir Stoyanov, oenolog, președinte, Uniunea Oenologilor, Bulgaria: „Am fost în Republica Moldova cu câțiva ani în urmă, acum văd că vinurile moldovenești devin din ce în ce mai bune, asta spune că businessul în acest domeniu se dezvoltă foarte bine. Acest concurs este important, fiindcă noi putem face o clasificare care arată cum se dezvoltă sectorul vitivinicol. Iar premiile obținute la acest concurs, va ajuta vinurile să se promoveze pe piața internă și externă.”
Ziua Națională a Vinului va fi organizată în zilele de 1 și 2 octombrie, în Piața Marii Adunări Naționale din capitală.
„Vinul meu aduce pace, Ura-n dragoste preface” este sloganul celei de-a XXI-a ediții a Zilei Naționale a Vinului – un apel la solidaritate cu întreaga filieră vitivinicolă și efortul depus la dezvoltarea sectorului.