Noi ne-am făcut-o cu mâna noastră, iar acum ne este frică că, la un moment dat, Rusia ar putea opri robinetul livrării gazelor naturale spre Moldova. Iar dacă ar face-o, ar face-o în mod legal, zice Veaceslav Ioniță, care, în cadrul unei emisiuni de la N4, și-a argumentat declarația.
„Este simplu. Noi avem un contract în care ne-am obligat să îndeplinim anumite condiții, dar nu ne ținem de cuvânt”, a adăugat economistul.
Veaceslav Ioniță, economist: „Noi avem cu Federația Rusă un contract în care ne-am obligat anumite lucruri și nu ne ținem de cuvânt. Punct. Noi. Acum Federația Rusă poate să ni-l închidă, dar poate să nu ni-l închidă și eu mă tem că dacă el nu-l va închide.”
Mai exact, dacă nu ni-l va închide, moldovenii vor băga mâna adânc de tot în buzunare, a conchis Veaceslav Ioniță.
Veaceslav Ioniță, economist: „Noi acum, am impresia că ai noștri lucrează pentru Gazprom. De multe ori mi se crează impresia. Dacă tu stai și duci negocieri și te înțelegi că ai să faci auditul și nu-l faci și creezi o poziție „dominantă” sau mai bine zis – avantajoasă Rusiei la negocieri și în loc să negociezi în mai, tu negociezi în octombrie. Eu am mai spus-o, anul trecut ne-am jucat, n-am avut contract cu Federația Rusă și în luna octombrie am plătit vreo 15-20 de milioane de dolari în plus pentru gaz.”
În luna august, Agenția Proprietății Publice a anunțat că a semnat un contract de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom, iar companiile respectiv s-au obligat să facă auditul datoriilor istorice la gazele livrate în Moldova, cu excepția regiunii transnistrene, până pe 30 ianuarie 2023.
Dar aici important. Acest audit se va face după ce, la finele anului 2021, în contextul semnării acordului pe gaze pentru următorii cinci ani, Moldova se obligase să facă un audit internațional pe datoriile istorice până la 1 mai 2022, termenul limită pentru semnarea unui acord cu Gazprom privind stingerea restanțelor financiare.