Fermierii de la nord pot beneficia de finanțare
Republica Moldova produce tot mai puțin lapte. În ultimii 30 de ani, producția a scăzut de cinci ori. Pentru a salva acest sector, Agenția Cehă pentru Dezvoltare vine în ajutorul antreprenorilor mici și mijlocii. Grație proiectului MILK, demarat de organizația „People in need”, 120 de antreprenori din nordul țării vor putea obține finanțare pentru a-și dezvolta afacerea eficient. Proiectul se cifrează la opt milioane de lei, relatează NordNews.md.
Alexandru Gnatiuc deține o fermă de 170 de vaci și 140 de viței. În 2018, acesta a beneficiat deja de susținerea Uniunii Europene, care a venit cu o investiție de 800 de mii de lei pentru modernizarea fermei. În 24 de ore, aici se produc până la 4 tone de lapte. Fermierii speră că pe urma proiectului vor avea doar de câștigat.
Alexandru Gnatiuc, administrator de fermă; „Și noi trebuie să lucrăm la toate aceste lucruri, la proiect. Trebuie să depunem efort, fiecare fermă are probleme. Avem de lucru, trebuie să le prezentăm și careva date. Va fi un dialog. Vom merge înainte.”
Una dintre principalele probleme cu care se confruntă fermierii este lipsa pășunilor și insuficiența furajelor. Prin intermediul acestui proiect, fermierii vor să-și salveze afacerile și să sporească calitatea producției.
„Pentru cantitatea laptelui, să înmulțim, să fim în creștere. Să producem și lapte, carne, dar să creștem și animale. Sperăm să fie mai ușor. Prețul puțin să fie modificat, e șase lei litrul de lapte. Totul e scump – motorina, energia, gazul.”
„Am învățat să fim veterinari pentru că noi astfel de specialiști nu avem. Chiar dacă se întâmplă vreo complicație la fătare sau vaca are vreo boală – ne descurcăm singuri, mergem la farmacie unde ne consultă deja oamenii. Cam așa noi ajutăm și salvăm animalele”, au povestit fermierii.
În cadrul proiectului, urmează să fie modernizate patru centre de colectare a laptelui.
Octavian Olaru, manager de proiect MILK, PIN Moldova: „Ca obiectiv principal avem sporirea veniturilor fermierilor producători de lapte, veniturilor din producerea de lapte și comercializarea lui ulterioară. Am ales regiunea de nord a Republicii Moldova din simplul motiv că peste 50 % din laptele produs din țară este produs aici, în această regiune.”
Republica Cehă este un partener de încredere pentru Moldova de aproape 20 de ani.
Stanislav Kázecký, Ambasadorul Republicii Cehe în Moldova: „Republica Moldova este o țară prioritară pentru noi. Organizația People in Need implementează acest proiect, specialiștii acesteia activează mai bine de 30 de ani în Republica Cehă și sunt sigur că vor avea rezultate.”
Petr Drbohlav, director regional pentru Balcani și Europa de Est, PIN: „Noi adunăm împreună diverși potențiali participanți ai proiectului, pe cei care sunt importanți pentru industria laptelui, de la fermieri mici și mijlocii până la autorități locale, autorități publice și medici veterinari.”
Guvernul Republicii Moldova este îngrijorat de scăderea indicatorilor cantitativi și calitativi în sectorul cărnii și a lactatelor, iar pentru a susține această ramură, alocă subvenții de la 5.000 până la 7.500 mii lei pe cap de bovine.
Iurie Scripnic, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii: „Aceste măsuri sunt aidoma start-upurilor, ca tinerii care se întorc din străinătate și doresc să inițieze o fermă de producere a laptelui sau au investit deja, să poată obține până la 70 % din suma investită.”
Afanasii Tarlev, director general adjunct, ANSA: „În țara noastră produsele lactate au nevoie de o dezvoltare enormă din cauza că în ultimii 10 ani, nivelul de producere al laptelui a scăzut cu 50 %. Dacă cu 10 ani în urmă, producția anuală era de peste 500 de mii de tone, astăzi, datele arată că am ajuns la 265 de mii de tone.”
Proiectul „Modernizarea, inovarea și utilizarea cunoștințelor pentru sectorul laptelui din Moldova” urmează să fie implementat până în anul 2024.