Moldova încă nu știe dacă va primi gaze naturale rusești după 1 octombrie, o recunoaște chiar ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, care, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV. Oficialul a mai adăugat că, că partea rusă n-a venit cu niciun răspuns clar, dacă oferă sau nu gaz Republicii Moldova după această dată.
Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii: „Este evident că nu avem un răspuns cert de din partea celor de la Gazprom referitor la situația de după întâi octombrie. Noi am reiterat poziția noastră, că dorim ca acest contract să rămână în vigoare și să fie livrate gaze la formula conform contractului. Eu nu aș merge pe ipotezele ce poate să facă Gazprom, pentru că în esență gazul e la ei, vor îl închid, vor îl deschid. ”
Totuși, în eventualitatea în care Gazprom va închide gazul, Moldova nu va simți gerul de afară, a mai declarat Spînu.
Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii: „Spuneam despre acel credit de la BERD de 300 de milioane de euro care ne-ar ajuta să trecem peste această perioadă. În acel proces s-a făcut o precalificare în care au fost selectate șapte companii de la care BERD acceptă să se cumpere gaz. Printre acele companii nu este Gazprom.”
Luni, 19 septembrie, șeful Moldovagaz Vadim Ceban a anunțat că a fost achitată către Gazprom plata pentru luna august, fiind vorba de 9,67 milioane de dolari, însă fără avansul pentru luna septembrie.
În aceeași zi, Moldovagaz a anunțat că a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică o solicitare privind ajustarea costului pentru gazele naturale, care, potrivit companiei energetice, ar trebuie să aibă un tarif pentru consumatorii finali, cu TVA inclus, de 29 de lei și 87 de bani pentru un metru cub de gaze naturale. Potrivit SA „Moldovagaz”, tarifele noi urmează să intre în vigoare începând cu 1 octombrie.