Viticultorii sunt mulțumiți de calitatea și cantitatea strugurilor

Campania de recoltare a strugurilor este în plină desfășurare pe podgoriile Moldovei. Arcadie Foșnea, viticultor din satul Mircești, raionul Ungheni, afirmă că a cules deja o parte din soiurile timpurii de struguri, iar dacă timpul va fi favorabil, în curând vor putea fi recoltate și soiurile mai târzii.

Arcadie Foșnea, viticultor, satul Mircești, raionul Ungheni: „Am început pe 7 septembrie, soiurile mai timpuri pentru spumant, suntem producători și de spumante. Anul acesta am avut un an mai cu secetă, dar spre finalul verii am avut și ploi, chiar și zilele astea a plouat și lucrurile s-au normalizat.”

Viticultorul afirmă că seceta din acest an nu a afectat calitatea roadei, fiindcă vița-de-vie este o cultură rezistentă la temperaturile ridicate de vară.

„În cazul nostru noi nu putem vorbi despre careva pagube pentru că vița-de-vie poate rezista un an la condiții extreme. Vița-de-vie are rădăcini la adâncime care cât de cât găsește umiditate, dacă s-ar repeta mai mulți ani de secetă atunci ar fi foarte critic, sau chiar va fi nevoie de irigare.”

La începutul campaniei de recoltare a strugurilor, Arcadie Foșnea, estimează că roada din acest an este calitativă, iar cantitatea recoltată este peste măsura așteptărilor.

 „Cantitativ, inițial ne așteptam la o roadă mai mică, struguri mai mici. Dar datorită ploilor strugurii au dimensiuni medii, gramajul este ok și respectiv roada este cea pe care am prognozat-o în primăvară și suntem foarte mulțumiți. Noi la Mircești calculăm roada la butuc și nu la hectar, ne orientăm la două-trei kilograme per butuc și așteptăm o roadă în jur de 100 de tone de struguri de pe 12 hectare care sunt în roadă. Noi suntem foarte mulțumiți, sperăm să nu mai vină ploi și timp răcoros de lungă durată, ca să se coacă bine și soiurile mai târzii. Ceea ce culegem acum, raportul dintre zahăr-aciditate, este foarte bun.”

Chiar dacă anul acesta prețul de producție a unui kilogram de struguri a crescut cu câțiva lei din cauza majorării costurilor la inputuri, datorită secetei, agricultorii nu au avut probleme cu dăunătorii și bolile la vița-de-vie.

„Seceta în genere ne oferă o economie de pesticide pentru că vița-de-vie nu bolește așa cum ar fi într-un an ploios. Am făcut șapte protecții, asta este un număr mediu pentru noi.”

Arcadie Foșnea vine cu un mesaj pentru viticultorii din țară.

„În primul rând le urez o toamnă bogată cu roada așteptată, prețuri bune, să reușească să colecteze strugurii în timpi reali, curaj, optimism, sănătate și pace.”

Ministerul Agriculturii estimează că producția totală de struguri din acest an, poate ajunge până la  520.000 de tone, în creștere față de cele 490.000 de tone de anul trecut.