Ministrul Agriculturii a venit cu un șir de soluții pentru agricultori
Statul a realizat deja cerințele agricultorilor, dar este dreptul lor de a protesta. O spune ministrul agriculturii Vladimir Bolea potrivit căruia autoritățile ajută agricultorii afectați de seceta severă din acest an prin permisiunea de a-și achita impozitele până la data de 25 noiembrie. O derogare de la lege în acest sens va fi aprobată de către Comisia Situații Excepționale. De asemenea, potrivit ministrului, fermierii nu vor fi penalizați de către Inspectoratul Fiscal sau bănci dacă-și întârzie plățile, însă este vorba doar despre datoriile care s-au creat din cauza secetei din acest an, nu și de cele istorice, informează IPN.
Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Prin derogarea de la articolul 282 aliniatul unul din Codul Fiscal al Republicii Moldova, pentru producătorii agricoli care au avut de suferit ca urmare a secetei din anul 2022 se stabilește termenul achitării impozitelor bunurilor imobiliare are persoanelor juridice sau fizice înregistrate în calitate de întreprinzător existente și s-au dobândit la data de 25 noiembrie inclusiv anul fiscal în curs. Impozitul pe bunuri imobiliare se achita la bugetul local se achita nu mai târziu de 25 noiembrie a anului curent.”
Potrivit lui Bolea, s-a făcut și reclasificarea cerințelor și condițiilor de creditare în agricultură. Prin urmare, s-a luat decizia de diminuare pe o perioadă de șase luni cu 8,5 puncte procentuale a ratelor de recreditare anual.
Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Se aplică această prevedere de scădere cu 8,5 puncte procentuale începând cu 25 august, 25 august 2022. Stimați agricultori, vă rugăm să țineți cont că această decizie și rata despre care ați fost informați că a avut loc despre majorarea ratei dobânzii ea evident că începând cu 25 august va fi micșorată cu 8,5 puncte procentuale. Evident că Ministerul Agriculturii va schimba și programul de subvenționare prin regulamentul nou care va fi aplicat.”
Procesatorii de produse agricole și anume cei care fac procesarea și conservarea fructelor și legumelor, dar și fabricarea zahărului vor fi susținuți prin rambursarea accizei la păcura importată, a declarat ministrul.
Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Unii dintre ei au capacitatea și posibilitatea să treacă producerea prin procesare nu cu gaz natural, dar prin păcură, lucru care l-au și făcut din toamnă și s-a luat decizia de a le rambursa acciza pentru că în Republica Moldova este acciza la importul de păcură.”
Un alt obiectiv menționat de ministrul Agriculturii sunt și noile relații economice de comercializare a producției agricole în Egipt, lucru despre care se vorbește încă de ani buni, dar fără soluții.
Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Pe data de 11 octombrie, eu împreună cu ministrul de Externe mergem în Egipt pentru o rundă de discuții posibilă, ca până la sfârșitul anului să avem semnat acordul de liber schimb cu această țară care ar avea un potențial foarte mare de achiziție de fructe.”
Miercuri, 13 septembrie, consiliile de administrare a Federației Naționale a Fermierilor și Asociației Forța Fermierilor au decis să organizeze o acțiune de protest pe 20 septembrie, începând cu ora 10:00, cu scoaterea tehnicii agricole în stradă. Potrivit agricultorilor, protestul are loc întrucât autoritățile n-au realizat cele trei revendicări de bază: reeșalonarea datoriilor, acordarea facilităților fiscale și convingerea partenerilor externi de a acorda fonduri pentru subvenționarea fermierilor afectați de secetă. Potrivit organizatorilor, acțiunea de protest va avea un caracter strict economic și nu va fi politizată.