Ministru: „facilitățile fiscale pentru fermieri nu sunt o soluție”

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi nu agreează ideea acordării unor facilități fiscale pentru agricultorii afectați de seceta severă din acest an. Ministrul spune că acordarea facilităților fiscale pentru fermieri nu este o soluție întrucât bugetul de stat nu are alte venituri decât taxele și impozitele colectate, transmite IPN. Politica Executivului este de a susține agenții economici prin programe țintite să asigure dezvoltarea afacerilor, nu prin facilități fiscale, care pun în pericol sustenabilitatea bugetului, a spus Dumitru Budianschi în cadrul unei emisiuni de la Realitatea TV.

Dumitru Budianschi, ministrul Finanțelor: „Noi analizăm un pachet de măsuri pentru agricultorii care au suferit de pe urma secetei și în scurt timp ele vor fi anunțate. Noi avem politica de a ținti foarte bine acoperirea prejudiciilor prin susținerea agricultorilor și businessului în general, prin programe de sprijin. Când  e vorba de facilități fiscale, nu are loc o țintire atât de bună și pierdem veniturile la buget. Prin asta se pierde capacitatea bugetului de a finanța agricultura, inclusiv prin Fondul de Intervenții în Agricultură,  prin programe de subvenționare”

Recent, printr-o scrisoare comună semnată de președintele Federației Naționale a Fermierilor, președintele Asociației Moldova Fruct și directorul executiv al  Asociației Forța Fermierilor, agricultorii au cerut autorităților amânarea plăților către creditori și acordarea facilităților fiscale pentru fermierii care au avut de suferit de pe urma secetei. Potrivit ministrului, toți trebuie să achite taxele și impozitele către stat, conform legii.

Dumitru Budianschi, ministrul Finanțelor: „La fel ca și agricultorii, noi avem același interes ca atunci când ei au probleme, când au loc calamități, să existe pentru ei programe de susținere. De asemenea, susținem și încurajăm agricultorii să se asigure, dar tendința generală este de a susține agricultorii țintit și mai puțin să ajungem la practica facilităților fiscale.

Potrivit reprezentanților mai multor organizații agricole, seceta severă din acest an a compromis recolta de porumb în proporții de 80-90 la sută, în timp ce recolta de floarea soarelui și de sfeclă de zahăr a fost compromisă în proporții de 60-70 la sută. Fermierii spun că din cauza inacțiunilor statului o mare parte din ramura agriculturii riscă să ajungă în faliment, generând pierderea a mii de locuri de muncă.