Autoritățile anunță că se pregătesc de o posibilă sistare a gazelor

Comisia guvernamentală de coordonare a măsurilor de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale și pregătire pentru perioada sezonului de încălzire 2022-2023 a pus la punct mai multe acțiuni pentru perioada de iarnă, care se anunță complicată. Vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a enumerat 11 măsuri în acest scop, scrie Mold-street.com.

Păcura pentru rezervele statului va fi importată abia după 1 octombrie

1. Calea Ferată din Moldova va asigura transportul volumului de păcură achiziționat de Termoelectrica și Agenția Rezerve Materiale în regim prioritar, prin asigurarea numărului necesar de cisterne și locomotive pentru transportarea păcurii în termen, sau zilnic începând cu 1 octombrie 2022.

2. Serviciul Vamal și Ministerul Afacerilor Interne vor prezenta Comisiei guvernamentale măsurile întreprinse pentru excluderea controlului vamal și/sau simplificarea procedurilor vamale la transportarea pe cale feroviară a păcurii și cărbunelui pe traseul Basarabeasca – Etulia – Reni – Giurgiulești, urmare a închiderii circulației trenurilor pe traseul Cahul – Giurgiulești, precum și o notă privind progresul înregistrat în discuțiile cu partea ucraineană asupra efectuării tranzitului trenurilor cu originea și destinația Moldova prin stația Reni, fără a efectua un control vamal.

Amintim că Agenția Rezerve Materiale a semnat un contract în valoare de 300 de milioane de lei de achiziție a circa 15.000 de tone de păcură pentru rezerva de stat, cu firma Viomar Impex SRL. Asta chiar dacă Viomar Impex era gata să înceapă livrarea păcurii la finele lunii august. În consecință, procedura a fost amânată din cauza lucrărilor de reparație la Termoelectrica.

Totodată, și Termoelectrica a inițiat procedura de achiziție a 20.000 de tone de păcură, ofertele trebuiau depuse până pe 6 septembrie, dar deocamdată întreprinderea nu a anunțat despre rezultate.

O altă problemă este capacitatea CFM de a transporta aceste volume. Or, potrivit unor surse, ar exista un deficit de cisterne. Oleg Tofilat, directorul CFM, a promis că problema va fi rezolvată.

Vor rezista sau nu rețelele electrice la o criză a gazelor?

3. Până la data de 9 septembrie 2022, Serviciul Vamal și Ministerul Finanțelor vor informa Comisia guvernamentală despre progresul înregistrat pentru asigurarea reglementării serviciul de transport al gazelor naturale în regim backhaul;

4. Până la data de 15 septembrie 2022, Moldelectrica va elabora și prezenta Comisiei guvernamentale o notă analitică (scenarii: mediu și pesimist) în care va examina reziliența rețelelor electrice de transport în cazul în care livrările de gaze naturale vor fi sistate și ar crește semnificativ cererea de curent electric urmare a utilizării energiei pentru încălzire de către consumatorii finali, inclusiv cu soluții;

5. Până la data de 15 septembrie 2022, Premier Energy Distribution și SA RED-Nord vor elabora și prezenta Comisiei guvernamentale o notă analitică (scenarii: mediu și pesimist) în care vor examina reziliența rețelelor electrice de distribuție în cazul în care livrările de gaze naturale vor fi sistate și ar crește semnificativ cererea de energie electrică urmare a utilizării energiei pentru încălzire de către consumatorii finali, în special cei din mun. Chișinău și mun. Bălți, inclusiv cu soluții.

De notat că, după criza energetică de la finele anilor 90 ai secolului XX, rețelele electrice de distribuție și transport din Moldova au inițiat un proces de modernizare, care însă nu a fost dus până la capăt, din varii motive.

Măsuri de prevenire și instruire

6. Agenția Supraveghere Tehnică de comun cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vor organiza și realiza măsuri de prevenire și instruire a factorilor de decizie și personalului antrenat la exploatarea în siguranță a sistemelor termoenergetice și celor de alternativă din instituțiile publice, prioritar celor din domeniul educației pentru sezonul de încălzire 2022-2023;

7. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va asigura desfășurarea campaniei de comunicare privind exploatarea sobelor și cazanelor, inclusiv prin intermediul unor spoturi video, care se consideră mult mai eficiente pentru informarea cetățenilor;

Achiziția lemnelor din România

8. Până pe 9 septembrie 2022, Ministerul Mediului urma să prezinte Comisiei guvernamentale o notă analitică privind achiziția lemnelor din România, care va include măsuri necesare a fi întreprinse și o estimare a cheltuielilor necesare.

Amintim că Ministerul Mediului urma să lanseze un portal specializat lemne.md, iar joi, Iuliana Cantaragiu și-a dat demisia de la șefia Ministerului Mediului

9. Până pe 20 septembrie 2022, Agenția pentru Eficiență Energetică va prezenta Comisiei guvernamentale o notă analitică privind posibilitatea funcționării centralelor termice din cadrul instituțiilor bugetare pe bază de biocombustibili și propuneri de soluții privind asigurarea acestora cu combustibilul alternativ pe durata sezonului de încălzire.

Eficiență energetică și consum rațional de energie

10. Până la data de 15 septembrie 2022, Agenția pentru Eficiență Energetică va prezenta Comisiei guvernamentale Ghidul de eficiență energetică pentru instituții publice.

De notat că și Agenția pentru Eficiență Energetică a rămas fără șef, după ce ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a semnat ordinul de demisie a directorului AEE, Alexandru Ciudin. Totodată, această instituție ar urma să fie reorganizată.

11. Până pe 15 septembrie 2022, Cancelaria de Stat și Agenția Proprietății Publice vor prezenta Comisiei guvernamentale lista persoanelor responsabile la nivelul fiecărei instituții pentru consumul rațional de energie și implementarea Planului model cu măsuri de eficientizare a consumului de energie în clădiri publice.