Statul, mai darnic cu diaspora care vrea să investească în RM

Cabinetul de miniștri a aprobat Programul de atragere a remitențelor în economie „PARE 1+2”, program elaborat de către Ministerul Economiei, împreună cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

Programul are drept scop consolidarea oportunităților economice de valorificare a remitențelor, precum și facilitarea incluziunii migranților în dezvoltarea socioeconomică a Republicii Moldova.

Programul „PARE 1+2” a fost elaborat ca urmare a evaluării Programului anterior de atragere a remitenţelor în economie „PARE 1+1”, care s-a dovedit a fi un instrument guvernamental eficient de dezvoltare a afacerilor și contribuie în mod direct la realizarea obiectivului politicii social-economice.

Astfel, noul Program, în formula 1+2, vine ca o completare pentru Programul „PARE 1+1” și oferă suport financiar suplimentar, pentru creșterea afacerilor create de către migranți.

Beneficiarii Programului vor putea obţine suportul financiar în două etape:

  • În prima etapă, finanțarea nerambursabilă se va acorda în baza „Regulii 1+1”, adică fiecare leu investit din remitenţe va fi suplinit cu un leu din cadrul Programului, iar valoarea maximă a grantului nu va depăşi 250 000 de lei;
  • În a doua etapă, suportul financiar nerambursabil pentru afacerile în creștere se va acorda în baza “Regulii 1+2” și va fi destinat beneficiarilor, care au implementat cu succes proiectul investițional din prima etapă (inclusiv absolvenții Programului PARE 1+1) și intenționează să-și extindă activitatea economică prin majorarea capacității de producere, diversificarea produselor, extinderea pe noi piețe de desfacere etc.

Finanțarea nerambursabilă în baza “Regulii 1+2” va fi acordată în valoare de până la 500 000 de lei pentru proiectele investiționale, care au drept scop extinderea activității companiei.

Termenul de implementare al Programului este de 36 de luni, cu posibilitatea de a fi prelungit pe baza mijloacelor financiare suplimentare disponibile.