VIDEO/ Crește legume eco în cea mai mare seră din Moldova
Seceta hidrologică a afectat grav culturile agricole din nordul R. Moldova. Cel mai mult au avut de suferit agricultorii care nu erau pregătiți pentru un an atât de secetos. Printre ei se numără Gheorghe Roșca din raionul Rîșcani, care cultivă roșii în câmp deschis mai bine de 25 de ani. Acesta a investit peste 100 mii lei în afacerea sa, în speranța că va obține o recoltă bogată, dar nu a fost așa. Din cauza lipsei precipitațiilor, bărbatul a pierdut aproape 50% din producție, scrie nordnews.md.
,,Nu m-am pregătit să fie un an atât de secetos, de aceea, apă pentru irigare nu mi-a ajuns până la producția finală”, a spus Gheorghe Roșca, agricultor.
În lipsa unui sistem modern de irigare și din cauza intemperiilor, roșiile nu corespund tuturor standardelor și cumpărătorii nu stau în rând la taraba agricultorului. Visul lui Gheorghe Roșca este de a-și construi o seră, care i-ar permite să-și asigure recolta.
,,Aici a fost înghimpată de vreo muscă sau de vreun țânțar. Asta nu a fost înghimpată, e mai mică. În seră clar lucru că toate au aceeași mărime, dar în câmp deschis. Producția în seră e cu mult mai frumoasă și e mai ușor de crescut. E mai ușor în seră de lucrat pentru că, în seră roșiile și ardeii sunt puși pe haragi, de cules e mai ușor. În seră e și mai ușor de crescut, nu depinde nimic de ploi. Sunt ploi acide acum, grindină”, a arătat agricultorul.
La doar 40 de kilometri distanță, în satul Mândrești Noi din raionul Sîngerei, situația este cu totul alta. Cea mai mare seră din Republica Moldova, construită cu suportul Uniunii Europene, se poate lăuda cu o roadă bogată. Proiectul susținut de UE se cifrează la peste 700 mii de euro.
,,Am început cu puterile noastre, am procurat, am construit, am dat și la subsidii ca să ne ajute și statul. Am luat pentru prima dată 700.000 mii MDL de la bancă, apoi am pus și banii noștri, și iată așa am început a face afacerea”, a povestit Roman Rogojină, antreprenor.
Aici, toate procesele necesare creșterii plantei sunt automatizate, iar legumele sunt protejate de factorii externi. Anual, în seră cresc peste 600 tone de legume.
,,Sistema de ventilare, totul este pe motoare electrice. Funcționează de la buton. Sistema de încălzire, la fel. Nu trebuie să faci nimic cu mâinile. Și sistema de irigare e așa. Am apăsat pe buton și picură la fiecare curpen în parte, foarte simplu și ușor”, a menționat Roman.
,,Antreprenorii au construit 5 sere, pe o suprafață de peste 5 mii de hectare. Aici, aceștia cresc producție eco precum, roșii, castraveți, varză dar și ardei, care se regăsesc pe rafturile piețelor, dar și magazinelor din țara noastră”, a spus Nicoleta Pînzaru, reporter Nord News.
,,Această roșie este crescută în nordul Moldovei. Este o roșie sănătoasă. La momentul de față putem deja să o rupem fără probleme, noi știm că ea este hrănită natural, și să o mâncăm. Este foarte gustoasă”, a spus Iosif Borinschi, antreprenor.
Roșiile sunt crescute cu îngrășăminte bio, așa că sunt sută la sută naturale.
,,Acum sunt preparate bio, organice, care nu sunt atât de dăunătoare pentru sănătate. Este „Baical” care lucrează cu îngrășămintele acestea naturale și descompune bălegarul, face ca planta să crească fără chimicale. Punem în fiecare câte un strat de paie, îl fermentează, dăm preparate organice, așa se fac îngrășămintele”, a mai adăugat Iosif.
Tomatele sunt udate doar cu apă de ploaie, care se acumulează în bazinul speciale amenajat pe teritoriul serei.
,,Toată apa de ploaie care vine de pe seră, noi o strângem aici, pentru că apa de ploaie este cea mai bună apă pentru a iriga apele. Este o apă curată, nu are în ea săruri, nu are metale, nu are nimic. E o apă foarte bună”, a mai menționat antreprenorul.
Specialiștii susțin că suportul Uniunii Europene în dezvoltarea afacerilor locale din R. Moldova este esențial, mai ales în agricultură. Potrivit lor, fără susținerea partenerilor externi, această ramură ar fi avut de suferit și mai mult.
,,Dotarea cu tehnologii moderne, anume adaptarea la schimbările climatice. Dacă e să vorbim despre această familie, achiziționarea și construcția acestei sere le permite să elimine riscul sau vulnerabilitatea afacerii în fața grindinei, ploilor, să iasă cu o producție mult mai devreme pe piață, să aibă o calitate mult mai bună a produselor pe care ei le obține. Plus la toate, cunosc că această seră este construită conform standardelor UE, deci vorbim de o altfel de producere”, a declarat Luminița Crivoi, expert agricol.
Pe parcursul a trei ani și jumătate de implementare a Proiectului Dezvoltarea Afacerilor Rurale din Regiunile Rurale ale R. Moldova, 568 de companii au fost susținute financiar de UE, în valoare totală de circa 91 milioane de lei. Acestea au generat peste 163 milioane lei investiții în economia națională.