Viticultorii se așteaptă la o recoltă similară celei de anul trecut

În pofida secetei, în acest an, se așteaptă o recoltă de struguri echivalentă cu cea de anul trecut. Pronosticurile sunt de 6-10 tone/ha. Din total, la procesare vor merge 250 000 de tone.

Elizaveta Breahnă, director interimar ONVV: „După cum cunoașteți, atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât si pe întreg globul pământesc, se înregistrează schimbări climatice  care au un impact  major asupra viței-de-vie, favorizând înghețurile de primăvară și toamnă, dar și apariția unor boli noi și dăunători . Chiar și în condițiile actuale, putem constata că starea de sănătate a strugurilor este buna, estimativ recolta din acest an va fi echivalentă anului 2021. Dacă e să ne referim la exporturi…, datele statistice ne arata că în primele șapte luni ale acestui an, s-a înregistrat o scădere considerabilă la acest capitol.”

O scădere semnificativă a exportului a fost înregistrată în Federația Rusă, cu  -58,9% față de 2021.

Vladimir BOLEA, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Cunoaștem despre războiul din Est și că s-au distrus toate căile de export, iar noi exportam aproximativ 40 % din producția noastră în țările CSI. Cunoaștem despre scumpirile logistice, înțelegem aceste probleme și ne dorim să avem o ședință cu producătorii noștri de vin, ca să abordăm această problemă și să găsim o soluție. Aceasta este cea mai mare problemă, iar noi trebuie să găsim o soluție împreună.”

Vinurile moldovenești devin tot mai recunoscute pe plan internațional, datorită calității. Iar Uniunea Europeană continuă să ofere țării noastre sprijin substanțial pentru dezvoltarea sectorului vitivinicol.

Vladimir BOLEA, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Moldova a obținut multe rezultate bune – peste 60% din exporturile moldovenești au ajuns în Uniunea Europeană, în primul trimestru al acestui an. Băuturile au fost în top 5 dintre produsele de export din ultimii ani, crescând atât în volum, cât și în valoare.”

Magdalena MUELLER-URI, Șefa Secției Cooperare, Delegația Uniunii Europene în RM: „În ultimele luni, Uniunea Europeană a mobilizat peste 200 de milioane de euro ca răspuns de urgență și asistență microfinanciară a Republicii Moldova, pentru a diminua impactul crizei. Mai mult decât atât, au fost sporite și cotele tarifare, iar rutele de transport au fost fortificate pentru a  facilita accesul la piețele UE.”

Cele mai importante state care importă vinuri moldovenești rămân a fi Rusia, Polonia, China, Cehia și România, unde a fost înregistrată o ușoară creștere (+2,5%), comparativ cu anul trecu