Un nor de ceață sau un cer cu aspect lăptos, cam așa au caracterizat oamenii fenomenul pe parcursul zilelor de 23 și 24 august. Specialiștii au cu o explicație.
GHENADIE ROȘCA, şef Centrul prognoze, Serviciului Hidrometeorologic de Stat: Acest fenomen se explică prin faptul că teritoriul nostru se află sub influența unui ciclon. Sau mai bine spus a unei depresiuni care contribuie ca transportul de aer să fie transportat dinspre sud-est și mai exact din nord-estul Africii. Din acest motiv, luând în considerare că este o concentrație de praf foarte mică, acest praf nu s-a ridicat la altitudini înalte și concentrația sa este destul de mică. Respectiv, pe teritoriul nostru s-a redus puțin vizibilitatea din cauza acestui praf. Este pe tot teritoriul țării și mai exact pe partea de est a continentului fiindcă atât Ucraina, cât și România este afectată de acest praf.
Și experții de la Iași au comentat acest aspect meteorologic. Potrivit conf. Dr. Lucian Sfîcă, situația nu poate fi considerată una de poluare. Este una naturală, dată de circulația atmosferică în curs și de condițiile particulare ale perioadei:
CONF. DR. LUCIAN SFÎCĂ: Transportul de praf nu poate fi pus în legătură cu conflictul din Ucraina, chiar dacă el poate antrena și cantități infime de aerosoli/suspensii din exploziile de acolo. Deopotrivă, temerile legate de radioactivitate nu pot fi justificate, radioactivitatea neavând capacitatea de a afecta opacitatea atmosferică sau vizibilitatea orizontală, a precizat specialistul.
GHENADIE ROȘCA, şef Centrul prognoze, Serviciului Hidrometeorologic de Stat: Dacă vorbim de radioactivitate desigur că nu este nici un pericol fiindcă masele de aer vin dinspre sud est, dinspre Marea Neagră, nicidecum nu vine dinspre partea ucraineană.
Expertul de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat susține că cel mai probabil fenomenul va dispărea pe parcursul zilei de 25 august, când ar mai putea fi observat în partea de sud a țării, dar pe o durată foarte scurtă, în jur de 3-4 ore.