VIDEO/Ce facem cu terenurile și școlile române din Transnistria?
Pe 31 august expiră condiționalitatea înaintată de Tiraspol privind accesul proprietarilor de terenuri după șoseaua Râbniţa-Tiraspol. Limitarea perioadei de valabilitate a Hotărârii de Protocol privind folosirea terenurilor în regiunea Dubăsari a apărut la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, atunci termenul limită era 30 iunie, ulterior după 1 iulie s-a mai prelungit cu 2 luni, problema însă a rămas. Într-un interviu pentru Zona de Securitate, Oleg Serebrian, Viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova, a declarat că pentru a asigura accesul la terenuri va fi din nou nevoie de a oferi ceva în schimb, relatează zonadesecuritate.md.
„Accesul la terenuri pe care Tiraspolul o leagă de un protocol semnat acum câțiva ani, punctul 5 în care se spune că, Chișinăul la rândul său se angajează să închidă dosare penale ce au fost deschise pe numele celor care au împiedicat anterior accesul proprietarilor de terenuri. Acest angajament este foarte interpretabil și la limita… nu pot să spun a legalității, dar depășește competențele unui viceprim-ministru pentru că ca și cum ar trebui să interferez pe sectorul deja puterii judiciare. Eu nu pot închide doare în calitate de viceprim-ministru, tot ce s-a cerut a fost să anunțăm despre aceasta situație instanțele competente, dar deja este la latitudinea lor, mai ales că vorbim de edificarea unui stat de drept, nu poți la mica înțelegere să faci anumite lucruri. Întotdeauna suntem puși iată de câți ani să negociem, să revedem să umblăm cu unități de schimb ca până la urmă proprietarii să aibă acces la pământurile lor.
Mai sunt două săptămâni va trebuie iarăși să folosim mecanisme cum spunem noi în sistemul energetic de balansare.
Jurnalist: – Să oferiți autorizație de mediu pentru Uzina metalurgică?
Serebrian: – Sunt mai multe, sunt diferite…”
Amintim că, tot pe 31 august expiră autorizațiile de mediu oferită Uzinei Metalurgice de la Râbnița. Detalii aici și aici.
Inspectări mixte a școlilor
Buna funcționare a școlilor cu predare în limba română, la fel, este sub semnul întrebării, Tiraspolul insistă asupra efectuării unor inspectări mixte a sediilor școlior din Tiraspol, Tighina și Rezina.
Aceste comisii mixte, formate din reprezentanții mai multor structuri, verificau anterior situația în ceea ce privește cerințele antiincendiare și sediile de studii. Din comisie făceau parte reprezentanți ai ministerului Educației din Chișinău, din partea OSCE, dar și din partea așa numitului minister al Educației de la Tiraspol. În perioada pandemică Tiraspolul a facut inspecții unilaterale contrar poziției Chișinăului de a nu le desfășura.
Citește și: Facilitățile fiscale pentru regiunea transnistreană ar putea fi revăzute. Serebrian: În ce măsură alcoolul sau țigările sunt un produs de primă necesitate?
Viceprim-ministru pentru Reintegrare ne-a comunicat la acest subiect, că pentru a evita perturbarea procesului educațional ar fi mai bine să se revină la aceste inspectării.
„Am discutat și cu colegii de la Ministerul Educației, ca să evităm probleme poate este mai bine să menținem acest mecanism al inspectorilor mixte încă nu am oferit un răspuns oficial, suntem în proces de analiză, dar poate revenim la acel mecanism. Pentru noi este important ca școlile să nu se confrunte cu niciun fel de probleme.”
Mai multe declarații ale șefului de la reintegrare le găsiți mai jos sau pe pagina noastră de Facebook.
https://www.youtube.com/watch?v=qNad51xAUbs&t=4s