Mai salvează ploile culturile agricole afectate de secetă?
Seceta din ultimele luni a contribuit la reducerea semnificativă a nivelului de producție agricolă. Ploile recente au ameliorat într-o măsură oarecare situația, dar, cu regret, pentru unele culturi – sunt deja întârziate. De această părere este directorul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia” – Boris Boincean.
BORIS BOINCEAN, doctor habilitat în științe agricole, director al Institutului „Selecția”: ”Dacă începem cu sfecla de zahăr, la moment avem în jur la 350 de grame – greutatea medie a unei rădăcini. Bine, sunt și câmpuri unde avem mai puține, 180 de grame doar. Dar sperăm că ploile care au căzut vor contribui la ameliorarea situației, ca minimum, până la sfârșitul lunii septembrie – începutul lui octombrie, încă vreo 200 de grame să acumulăm. Pe la vreo 400 chintale la hectar vom avea, poate pe unele câmpuri și mai bine. Dar reieșind din situația care este cu prețurile mici de achiziție, acest lucru va contribui, cu părere de rău, la faptul că anul viitor, mulți se vor dezice de această cultură.”
Potrivit specialistului, producția de floarea-soarelui a fost compromisă de la 30% până la 70%, în funcție de termenii de însămânțare, de hibrid. Și cultura de soia a avut de suferit din cauza lipsei de umiditate.
BORIS BOINCEAN, doctor habilitat în științe agricole, director al Institutului „Selecția”: ”Practic eu cred că undeva două treimi din producție la soia noi am pierdut-o, doar o treime și aceste ploi vor permite ca bobul să fie umplut mai bine. La porumb situația este clară. Probabil că practic pe tot teritoriul RM, producție de porumb a fost compromisă. Și de aceea va fi sau a fost recoltat deja în multe cazuri la masă verde. De aceea aici solul după această cultură poate să fie pregătit pentru însămânțarea culturilor de toamnă. Aceste ploi sunt foarte benefice pentru culturile de toamnă, pentru pregătirea solului pentru semănatul culturilor de toamnă. Până acum era imposibil de a lucra solul fiindcă uneltele nu răzbăteau în sol.”
Directorul Institutului „Selecția” vine cu recomandări în situația în care și îngrășămintele minerale s-au scumpit simțitor.
BORIS BOINCEAN, doctor habilitat în științe agricole, director al Institutului „Selecția”: ”Este cazul să folosim cultura măzărichii de primăvară să însămânțăm prin metoda No Till culturile de toamnă – grâul, orzul, în așa fel ca până la sfârșit de vegetație să obținem o masă bună, masă verde de măzăriche și să fixăm azotul biologic din atmosferă.”
Expertul a mai explicat că practica de lucrare superficială a solului s-a dovedit a avea multiple avantaje, în deosebi în anii secetoși, când sporul de producție de la lucrările cu grapa cu discuri sau cu unelte de tip laba gâștei, este cu o tonă mai mare decât la efectuarea arăturii.