Un preot din nordul țării se plânge că oamenii legii din cadrul Inspectoratului de Poliție din Briceni nu-și fac bine treaba. Asta după ce, acum șase luni, câțiva necunoscuți au intrat pe furiș în curtea Bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din satul Caracușenii Vechi și au deteriorat Crucifixul, relatează NordNews.md.
Lăcașul sfânt ar fi fost vandalizat în noaptea de 13 spre 14 februarie. Parohul bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din satul Corjeuți, care slujește și în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Caracușenii Vechi spune că doar un om fără frică de Dumnezeu ar putea comite așa ceva.
CONSTANTIN PINTILIE, parohul bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, s. Corjeuți, r. Briceni
Când am venit, aici am găsit răstignirea dărâmată, am căutat și am găsit și resturile celelalte în spate, aruncate la gunoi. Asta este o profanare de morminte, de cele sfinte. M-a indignat pentru că e un lucru care costă bani, e un lucru sfânt. Dacă s-a ajuns ca și lucrurile sfinte să fie profanate, să fie stricate, am zis că nu mai este nicio frică de Dumnezeu, nu mai este credință deloc în acest sat.
Părintele Constantin susține că troița ar fi fost stricată în urma unor lovituri cu piciorul.
CONSTANTIN PINTILIE, parohul bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, s. Corjeuți, r. Briceni
Se vede aici din spate că este urma bocancului. A dat cu piciorul în ea și așa au fărâmat-o. Nu se vede că au stricat-o cu un contondent ceva. A sărit în sus, nu știu cum a făcut, dar de aici a dat cu piciorul și când a căzut jos, mai sunt încă două bucăți, ea s-a rupt în trei.
Potrivit parohului, după aproape jumătate de an de când a depus o plângere pe marginea acestui caz, polițiștii nu au identificat încă niciun suspect.
CONSTANTIN PINTILIE, parohul bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, s. Corjeuți, r. Briceni
Băieții de aici, de la postul de poliție din sat au făcut un proces verbal la fața locului, eu am făcut o plângere la ei. De atunci a rămas același lucru, mereu îi întreb care-i treaba la Caracușeni, ce-i cu crucea, la care îmi răspuns că se lucrează la acest caz. Totul e în lucru, până și în ziua de astăzi. Au luat interviu de la unul, altul, fac numai interviuri, atât au făcut, mai mult n-au găsit nimic. Sunt indignat pentru că nu se face nimic.
Șeful interimar al Inspectoratului de Poliție Briceni ne-a comunicat că incidentul ar fi avut noaptea, într-o zonă unde nu sunt amplasate camere de supraveghere. Iar în asemenea condiții, suspecții nu sunt ușor de identificat.
ROMAN SLINCEAC, șef interimar, IP Briceni
Pe cazul dat este pornit un dosar contravențional. În urma acțiunilor care se întreprind la moment, persoana care posibil să fie bănuită nu este identificată. Au fost careva suspecți, au fost verificați, dar careva probe în privința lor n-au fost. Locul unde de fapt se află răscrucea dată nu este monitorizată de către careva camere. Nici careva martori nu sunt. Acțiunile au avut loc pe timp de noapte. Dosarul este încă în procedură și se activează.
Slujitorii bisericii și unii localnici sunt șocați de cele întâmplate și vor ca vinovații să fie trași la răspundere.
OLGA HOMENCO, ajutor de preot
Mi-au dat ochii în lacrimi. E ceva trist pentru noi, nu-i bine, nu-i frumos și legitim. Așa un gest poate să facă un om care nu-l are pe Dumnezeu în suflet. Ori că a făcut la beție, ori a făcut-o din ciudă sau în urma unui pariu, dar aici a fost ceva la mijloc.
Lumea face bine, să fie lucruri frumoase, dar se primește că cineva din urmă vine și distruge. Asta nu-i bine.
Să avut inimă, nu făcea așa ceva. După părerea mea, acest lucru nu-i normal. E ceva ieșit din comun. E un păcat, și foarte mare. E biserică, cum n-ai da, e un lucru sfânt.
Primarul satului speră că poliția va găsi făptașii, iar troița din curtea bisericii va fi reconstruită.
GHEORGHE LUNGU, primar, s. Caracușenii Vechi, r. Briceni
Cred că în primul rând vom aștepta un rezultat de la poliție, să vedem dacă se găsesc cei vinovați, ca să fie construită sau reperată din contul lor, dacă nu, clar că o modalitate ar fi să ne adunăm toți creștinii din sat și să punem mână de la mână și să reconstruim din nou răstignirea de lângă biserica din sat.
Pentru distrugerea intenționată a bunurilor străine și încălcarea legislației cu privire la cultele religioase, cei care vor fi găsiți vinovați riscă o amendă de până la 1500 de lei, sau muncă neremunerată în folosul comunității, de până la 60 de ore.