Autoritățile propun sistarea iluminatului stradal pe timp de noapte, după ora 23:00 și revenirea la învățământul online, în cazul în care „Gazprom” ar limita furnizarea de gaze naturale în țara noastră. Aceste acțiuni se regăsesc în proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea unor măsuri de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice pentru perioada sezonului de încălzire 2022-2023, proiect care a fost supus consultărilor publice.
Documentul prevede instituirea unei comisii guvernamentale de coordonare a măsurilor necesare, în contextul unei crize energetice. Printre acțiunile luate în calcul de autorități se mai numără:
– Reconectarea și utilizarea în cadrul instituțiilor publice a cazanelor care funcționează pe biomasă;
– Utilizarea stocurilor strategice de gaze naturale disponibile;
– Procurarea gazelor naturale de la comercianți alternativi, de pe piețele internaționale;
– Limitarea temperaturii interioare la 19 grade Celsius în hotele, restaurante, clădirile comerciale, publice, dar și în gospodăriile casnice.
În această situație, autoritățile estimează că se va majora consumul de cărbune, de la 127 300 tone, cât era planificat inițial, până la 198 900 tone. Iar consumul de lemn ar urma să crească de la 391 600, la 573 900 metri cubi.
Conform datelor prezentate de către instituțiile de specialitate în domeniul învățământului, din totalul de 2672 de instituții, 405 sunt conectate la rețeaua termică centralizată, 1481 dispun de centrale termice pe gaze, 687 dețin centrale termice cu combustibil solid și 116 instituții de învățământ general sunt cu încălzite de la sobe.
Marți, 2 august, în cadrul unei conferințe de presă, vicepremeirul Andrei Spînu a declarat că ne aşteaptă o iarnă grea și nu este exclus scenariul ca „Gazprom” să sisteze complet livrările de gaz.