Săptămâna a început cu creșterea prețurilor la cereale
Săptămâna trecută prețurile cerealelor pe piețele mondiale au crescut, dar prețurile la porumb s-au remarcat cu o creștere de peste 9%. Seceta instalată în Centura Porumbului din SUA s-a tradus săptămâna trecută prin creșteri semnificative ale prețurilor nu numai în State, ci și în Europa. Prețurile grâului au crescut cu 5-6 la sută. Creșterile de preț după ultimele săptămâni slabe pot fi considerate un semn bun pentru viitor, scrie agrimanet.ro.
Vineri, a trecut o săptămână de la semnarea acordurilor între Națiunile Unite, Turcia, Ucraina, Rusia privind exporturile maritime de cereale din Ucraina. Dar la câteva ore după încheierea contractelor, Rusia a bombardat unul dintre cele trei porturi din care urmează să aibă loc exporturile (Odesa). Până acum, niciun vas cu cereale nu a părăsit porturile. Se va respecta acordul?
Grâul pentru contractul cu livrarea în septembrie a crescut vineri cu 0,5 la sută pe Matif, la 343,00 EUR/t. În ultima săptămână, prețul grâului a crescut cu 5,3 la sută.
Prețul porumbului la bursa de valori din Paris, pentru contractul din august, a crescut vineri cu 0,1 la sută, la 352,25 EUR/t, iar în ultimul an a crescut cu 31,8%. În cursul săptămânii, cotațiile au crescut cu 9,1 la sută.
Grâul pe CBoT, pentru contractul din septembrie, a scăzut vineri cu 1,1 la sută, la 296,79 USD/t. În ultima săptămână, prețul a crescut cu 6,4 la sută. Prețul porumbului, livrare în septembrie, la Bursa de Valori din Chicago a crescut vineri cu 0,2 la sută, la 242,61 USD/t, iar în ultimul an a crescut cu 10,4 la sută. În ultima săptămână, cotațiile au crescut cu 9,2 la sută.
Recolta europeană de grâu și mai mică
Comisia Europeană și-a redus joi previziunile de producție din cauza secetei de la 125 milioane tone la 123,9 milioane tone. Anul trecut, fermierii europeni au recoltat 130,1 milioane tone de grâu.
Exporturile, Comisia se așteaptă la 36 de milioane tone care să plece la export în acest an – comparativ cu 29 de milioane tone sezonul trecut – pe fondul cererii globale în plină expansiune.
Asta înseamnă că piața unică europeană ar fi complet golită. Stocurile se micșorează cu peste 3 milioane tone, iar utilizarea grâului în hrana animalelor scade semnificativ – cu aproape 3 milioane de tone. Asta e teoria.
Porumbul european în stare foarte proastă
În Europa, starea culturii franceze de porumb s-a deteriorat brusc pentru a doua săptămână consecutiv. Perspectivele de recoltare s-au deteriorat recent și în alte țări importante. Pe lângă Italia și Spania, sunt afectate și România și Germania și, eventual, Polonia.
Prin urmare, Comisia Europeană a revizuit în scădere semnificativ recolta europeană de porumb la 65,8 milioane tone, comparativ cu 71,7 milioane tone în iunie și 72,7 milioane tone anul trecut.