Agricultorii și producătorii de zahăr, afectați de scumpiri
Fermierii care cultivă sfecla de zahăr și fabricile de zahăr spun că nu fac față costurilor mult mai mari de producere, din cauza scumpirilor din acest an.
În cadrul unei ședințe la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, agricultorii au cerut prețuri mai mari de achiziție pentru sfecla de zahăr din cauza scumpirii semințelor, îngrășămintelor, a inputurilor agricole și a lucrărilor de prelucrare a solului. Iar producătorii de zahăr spun că obțin profituri infime din cauza scumpirii exponențiale a gazului, consumat în cantități mari în procesul de producere. Totodată, reprezentanții fabricilor de zahăr au menționat că sunt nevoiți să utilizeze cărbunele ca sursă de energie.
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea a menționat că producerea și prelucrarea sfeclei de zahăr sunt ramuri strategice din această cauză atât producătorii, cât și fabricile de zahăr trebuie să-și continue activitatea în pofida dificultăților cu care se confruntă în acest an. Bolea a solicitat ambelor părți să prezinte acte confirmative pentru toate tipurile de cheltuieli pe fiecare activitate în parte.
„Cooperarea sectorială trebuie extinsă întrucât producătorii și procesatorii sunt în relații de dependență directă. Necesitățile economice ale ambelor părți trebuie satisfăcute din acest motiv trebuie să fim transparenți în livrarea informațiilor”, a declarat ministrul.
În anul curent, suprafața plantațiilor de sfeclă de zahăr constituie circa 13.000 de hectare, cu circa trei mii hectare mai puțin decât anul trecut. Sfecla de zahăr se produce în raioanele de nord ale Republicii Moldova, acolo unde sunt amplasate și cele două fabrici de zahăr: Sudzuker Moldova la Drochia și Moldova Zahăr la Cupcini, raionul Edineț.