Roșii coapte neuniform. Află cum să eviți acest lucru
Rosii coapte neuniform. Cum sa eviti acest lucru, dar si ce tratamente poti aplica. Afla care sunt cauzele pentru care tomatele se coc neuniform si pline de pete, dar si la ce remediii poti apela, scrie cumsa.ro.
Cauza coacerii neuniforme
Portocalii, verzi, negre, roz sau rosii, de forme diferite (lunguiete, rotunde, sub forma de inima sau mici ca ciresele) rosiile sunt fructele vedeta ale sezonului cald. Pline de vitamine si usoare pentru digestie, rosiile sunt nelipsite de la masa, mai ales vara.
Daca esti producator, probabil te-ai confruntat cu situatia neplacuta cand fructele nu se coc uniform.. Mai precis, partea de sus, de la codita, ramane ferma si se coloreaza in verde-galbiu, in timp ce restul prinde culoarea ei naturala (in functie de specie), se coace si devine suculenta.
Trebuie sa stii ca exista cateva soiuri de rosii si hibrizi care au o culoare neuniforma, parca patata, dar care nu este o problema, fiind vorba despre un aspect normal. Gustul nu este afectat de culoarea neuniforma.
Din aceasta categorie fac parte si urmatoarele tipuri de tomate: Geranium Kiss, Siberian Kiwi, Amethyst, Black Crimeea, Siberian Tiger, Indigo Blueberry Jewel, Sergeant Peppers, Black Bison, Truffle si altele.
Devine o problema in situatiile in care culoarea ar trebuie sa fie uniforma in mod natural si partea de sus este verde-galbui sau doar galbena. Acestea pierd nu doar la capitolul aspect, ci si la cel de gust.
De regula, problema apare la tomatele mari de pe ramurile inferioare, cat si la cele cu continut scazut de substanta uscata.
Situatia se complica daca apar si unele pete. Acestea pot fi semnele unor tulburari de dezvoltare ca urmare a unor erori in cultivarea lor.
Rosii coapte neuniform. Cum sa procedezi daca ti se intampla acest lucru
Coacere neunifoma din cauza lipsei luminii. In cazul in care observi ca tomatele se coc neuniform, primul lucru pe care trebuie sa-l ai in vedere este daca fructele beneficiaza de suficienta lumina solara.
Ca sa te asiguri ca lumina soarelui ajunge in mod eficient la rosii, trebuie sa te asiguri, mai intai de toate, ca plantarea rasadurilor a fost facuta in mod corect, iar daca au devenit prea dese va trebui sa efectuezi lucrari de defoliere si rarire. Palisarea este si ea importanta pentru ca rosiile sa se coaca corect.
Coacere neunifoma din cauza unui soi care a degenerat. Exista si cazuri cand rosiile sunt de soi bun, dar care degenereaza si apar pete. Este bine de stiut ca fondul genetic trebuie actualizat la anumite perioade de timp, tocmai pentru a preveni degenerarea. Acest lucru inseamna ca trebuie sa cumperi seminte noi, dar doar de la un producator de incredere sau din magazine de specialitate.
Daca vei folosit semintele colectate de la an la an in mod constant, vei obseva ca apar unele defectiuni. Vine un moment cand trebuie sa iei seminte noi.
Coacere neunifoma din cauza solului sarac. Ca sa ai productie mare de rosii, cu gust perfect si fara defecte, trebuie sa te asiguri ca sunt bine hranite. Un sol sarac in nutrienti se va vedea in recolta, pentru ca rosiile vor avea partea de sus tare si de culoare nefirescaa.
Trebuie avut grija, insa, la dozarea perfecta a ingrasamintelor. Excesul de azot va conduce la aparitia efectului de coacere neuniforma.
Ingrasamintele cu azot se folosesc primavara sau la inceput de vara, in cantitatile indicate pe prospectul produsului.
Este indicat sa nu folosesti clorura de potasiu pentru fertilizarea rosiilor. Clorul inhiba dezvoltarea acestei plante.
In spatiul de plantare ale rasadurilor, este bine sa adaugi cenusa combinata cu cu gunoi de grajd putrezit, gunoi de pui, coji de ceapa si coji de oua si superforsfat. Acestea vor contribui la rosii bine coapte si gustoase
Coacere neunifoma din cauza fluctuatiilor de temperatura. Fluctuatiile de temperatura si umiditatea in exces in perioada de crestere ale plantelro vor avea si ele efect negativ asupra tomatelor. Nu se vor mai coace uniform.
Este stiut faptul ca tomatele sunt sensibile si nu suporta umiditatea in exces. Va trebui sa te asiguri ca uzi rosiile numai in momentul cand pamantul este uscat si ca in sera sau solar este asigurata o buna ventilatie. Cum am mentionat deja, tomatele nu trebuie sa stea in umiditate in exces.
Cum sa obtii rosii mai gustoase cu ajutorul altor plante din gradina
Daca este prea multa apa, fie ca este in sol, fie in aer, plantele nu vor mai avea capacitatea de a absorbi nutrientii necesari dezvoltarii, rosiile se vor coace incomplet, cu pigmentare deficitara.
Trebuie sa ai in vedere si ca ploile si udarea in exces ar putea spala potasiul din sol, substratul devenind sarac in acest nutrient esential.
Un alt motiv pentru care apare neplacutul fenomen ar putea fi si fluctuatia de temperatura din perioada de coacere.
Daca sunt situatii cand temperaturile scad sub nevoile tomatelor, pigmentii se vor forma in mod neuniform, creand un aspect patat.
Sunt unele soiuri care isi pierd capacitatea de a forma pigmentii rosii, aparand zonele galbene, nefiresti, in momentul cand sunt incalzite in mod constant de razele soarelui.
Recomandari. Pentru a preveni coacerea neuniforma, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa actualizezi fondul de seminte. Apoi, asigura-te ca plantezi semintele in sol fertil si ca respecti regulile de plantare cand vine vorba de rasaduri repicate.
De asemenea, respecta cu strictete nevoile de dezvoltare: lumina, temperatura, umiditate.
Modifica, daca este cazul, schema de fertilizare aplicata (poate este nevoie sa fie redusa cantitatea de azot din ingrasamant si sa fie crescut cel de potasiu). Alege soiurile rezistente, adica cu continut ridicat de solide, care sunt mai rezistente la temperaturile extreme.