Cât de necesară este instituirea stării de urgență în agricultură?

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va solicita Comisiei Situații Excepționale instituirea stării de urgență în domeniul agriculturii. Autoritățile consideră că acest lucru este necesar în contextul secetei severe din acest an. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Republica Moldova este afectată în mod diferit de seceta aceasta pedologică. Este evident că ea este peste tot. Dar predominant vorbim de secetă cu consecințe de până la 100% prejudiciu preponderent în sudul Republicii Moldova, fiind vorba de Căușeni, Ștefan-Vodă, Basarabeasca. La următoarea ședință a CSE, Ministerul Agriculturii va veni cu propunerea instituirii situației excepționale în agricultură, ceea ce va facilita irigarea la scară mică și accesul la sursele de apă. Am avut întâlniri și cu Ambasada SUA și cu alți donatori să identificăm țări care ar putea să investească, cum a fost programul Compact ca să reabilităm sistemele de irigare centralizate.”

Introducerea stării de urgență a fost și una dintre revendicările Asociației Forța Fermierilor, a menționat pentru postul AGRO TV Moldova, Sergiu Stefanco, membrul organizației. Potrivit membrilor organizației, acest lucru ar permite adresarea către partenerii externi după resurse financiare de sprijin, amânarea achitărilor agricultorilor afectați (fără calcularea penalităților) față de bănci, furnizori de inputuri, proiectele internaționale și alți creditori și introducerea unor facilități fiscale pentru producătorii afectați.

SERGIU STEFANCO, fermier, r. Căușeni: Dacă ne uităm în țara vecină, în România, deja s-a declarat stare de secetă. Starea de urgență cred că este necesară la noi în țară pentru că avem o situație destul de dificilă. Primul pas care s-a făcut din partea asociației Forța Fermierilor, am depus cerere la consiliile raionale și am cerut ca Ministerul Agriculturii să dea o directivă direcțiilor agricole să meargă în teritoriu, să facă niște acte de constatare, să vadă pagubele, situația reală, s-o punem pe hârtie, după aceea o să mergem cu un șir de propuneri pe baza declarării stării de urgență. O să cerem să avem niște ședințe comune cu reprezentanții băncilor pentru reeșalonarea creditelor, o să cerem reeșalonarea plăților la Mecagro, 2KR, o să vedem în ce măsură o să putem să discutăm cu furnizorii de inputuri.”

Printre subiectele pe care fermierii le-au adus în discuție cu Ministrul Agriculturii s-au mai numărat și offshorizarea tot mai mare a sectorului și expansiunea agresivă a mai multor agroholdinguri în raport cu agricultorii de la sate, situația deplorabilă cu irigarea terenurilor și prețurile la producția agricolă de primă grupă.