VIDEO/Calitatea drumurilor de aproape un secol, exemplu bun și azi

În unele localități din nordul Republicii Moldova, istoria rămâne la suprafață. Dovadă sunt drumurile pavate acum aproape o sută de ani, care au fost păzite de asfalt și au rezistat în timp, relatează NordNews.md.

În satul Pîrjota din raionul Rîșcani, un segment de pe drumul care leagă centrul localității cu piața, școala, grădinița, centrul medical și primăria, arată aproape la fel precum 100 de ani în urmă.

„Acest pavaj e de la curtea boierească. Aici a locuit un boier, mai la deal a fost curtea lui. Tot satul, de la un capăt și până la altul, spre Hiliuți, drumul a fost pavat cu piatră. Dacă scoatem o bucată de asfalt, veți descoperi pavajul. Ar trebui să se ocupe cineva, pentru că este o amintire de la predecesorii noștri, de la bunei, străbunei, care au locuit aici până la noi.”

„Nici nu știu câți ani are acest drum. Eu eram mică, veneam aici cu uratul și drumul arăta așa. Aici, unde se află școala, a fost casă pentru copii. Dacă eu am 75 de ani, atunci de când este pavajul?”, povestesc localnicii.

Autoritățile locale intenționează să renoveze drumul, dar fără asfalt, pentru a păstra mai departe istoria. Până acum nu au identificat însă resurse pentru aceste lucrări.

Victor Garbuz, primar, s. Pîrjota: „Planificăm să-l renovăm la anul. Acum facem devizul de cheltuieli, poate vom câștiga niște bani pentru lucrări. Acest drum este foarte important. Avem nevoie de vreo 250-300 de mii de lei.  Va fi un traseul pietonal. Vom instala iluminat și toate cele necesare”, a declarat Victor Garbuz, primar s. Pîrjota.

Istoria nu se lasă uitată nici în satul Răuțel din raionul Fălești.

Localnicii spun că nu cunosc aproape nimic despre acest drum, dar calitatea lucrărilor efectuate acum aproape un secol, este un exemplu bun pentru drumarii din țara noastră.

„Știu că a fost pavat demult, până la război, probabil, de români. Primăria va decide, va întreba oamenii să-l păstreze sau nu. În sat a rămas doar această bucată de drum. Eu aș păstra acest segment. Ar putea să-l renoveze, iar mai departe să fie asfalt.”

„Pavajul e veșnic. Rezistă atâția ani și încă va rezista mult timp. Dar prundișul este spălat de apă în doar câțiva ani.”

Autoritățile planificau să asfalteze drumul cu pricina chiar în acest an, doar că un proiect în acest sens nu a fost aprobat.

Tudor Istrati, primar, s. Răuțel: „Nu am văzut să figureze în careva acte. În principiu, putem să-l păstrăm. Nu știu ce drum este acolo și cine l-a construit. Voi întreba oamenii. Noi reparăm drumurile cu asfalt. Anul acesta am reparat patru străzi.”

Dacă în unele localități, drumurile pavate au fost acoperite cu asfalt, în Fălești, strada centrală, construită pe timpul lui Ferdinand I, a fost declarată drept cea mai frumoasă alee din Republica Moldova. Drumul cu pavaj din granit a fost construit de către prizonierii nemți, plăcile fiind amplasate la o adâncime de jumătate de metru.

În prezent, administrația orașului este în căutarea unor specialiști care ar putea să renoveze strada. Lucrările vor avea loc în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană, implementat pe ambele maluri ale Prutului.