Recolta de sfeclă de zahăr, practic compromisă
În toamnă, zahărul s-ar putea scumpi. O spun agricultorii care cultivă sfecla de zahăr. Anul acesta, fermierii suportă pierderi enorme. Primăvara rece și seceta din această vară deja au afecatat cultura, iar roada recoltată în toamnă va fi mult mai mică, relatează TV Nord.
Ion Moroi fermier din raionul Fălești: „Uitați-vă ce este, ce rădăcină de sfeclă avem. Dacă să luăm cu anii trecuți sfecla la momentul de față trebuia să fie de trei-patru ori mai mare. Trebuia să aibă în jur de 200 de grame, ea este de zece ori mai mică, are 20, 30 de grame. Roada va fi nu mai mare de 15, 16 tone la hectar.”
Condițiile climaterice, prețurile mari la produsele fitosanitare și motorină îi determină pe mulți fermieri să nu mai cultive sfeclă de zahăr.
Ion Moroi fermier din raionul Fălești: „Îmi pare rău, deja de 40 de ani mă ocup cu cultura aceasta, o produc de acum și îmi pare rău că practic și ramura sfeclei de zahăr în Republica Moldova cum văd eu anul acesta va fi terminată. Va fi terminată din considerentele că producătorii agricoli au pierderi enorme. Un hectar de sfeclă de zahăr ca să-l crești cu tot cu recoltare ajunge în jur de 25000 de lei, dar eu v-am spus că dacă voi scoate de aici un 10, 12 mii de lei , dacă a ploua.”
În acest an producătorii au întâlnit o mulțime de probleme din cauza condițiilor meteo, care au afecta recolta.
Valerii Nicușor, reprezentant Companie: „Prima problemă asta este primăvara rece care a influențat energia de germinare a semințelor. A doua problemă care a fost în timpul lunii aprilie au fost două uragane care au dus la moartea unei părți de plante și au fost alternarea a două înghețuri care au dus la distrugerea unei părți din plante și chiar la întregi câmpuri.”
Anul trecut fermierii au recoltat în medie 55 tone de sfeclă pe hectar.