Seceta se resimte și mai tare în acest an, din cauza lipsei de ploi. Pe parcursul lunii iunie, s-a constatat deficit de precipitații și un regim termic ridicat. Acest fapt a provocat scăderea rezervelor de umiditate în sol, ceea ce a înrăutățit condițiile pentru creșterea și dezvoltarea culturilor agricole, declară specialiștii din cadrul Serviciul Hidrometeorologic de Stat, transmite IPN.
În iunie, temperatura medie lunară a aerului s-a încadrat între +20 și 22 grade Сelsius, depășind valorile normei cu două-patru grade. Potrivit meteorologilor, astfel de depășiri se atestă în medie o dată la cinci-zece ani.
Temperatura maximă a aerului a urcat până la cota de +36 de grade Сelsius. Numărul de zile cu temperatura maximă a aerului de +30 de grade și mai mult a constituit în teritoriu 5-13 zile, pe când norma este de2-6 zile. Totodată, numărul de zile cu temperatura maximă a aerului de +35 de grade și mai mult s-a înregistrat pe o mare parte a teritoriului țării pe parcursul a două zile, norma fiind de o zi.
Potrivit regimului pluviometric, suma precipitațiilor căzute pe 95 la sută din teritoriul țării a constituit în fond de la 3 până la 30 de ml/m2, iar în unele regiuni 45-70 ml/m2.